Kongelig vakthold rundt Princ

GARDERMOEN/BERLIN (Dagbladet): Narkokongen Princ er tilbake på norsk jord: I går ettermiddag landet Princ Dobroshi, som har sittet i tsjekkisk varetekt i fem måneder. Den hemmelige politioperasjonen for å bringe en av Europas farligste menn tilbake til Norge, var fullført.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 16.30 i går ettermiddag vandret Princ, iført hvit t-skjorte og plommerød joggebukse, ned trappa fra Hercules-flyet på den militære flyplassen på Gardermoen. Han ble fulgt av flere politifolk.

Den kosovoalbanske narkokongen rømte fra Ullersmo i januar 1996. I februar i år ble han pågrepet under en dramatisk politiaksjon i Praha, og har siden sittet i tsjekkisk varetekt.

Sikkerheten rundt den høyst hemmelige politioperasjonen var enorm.

Ikke i bur

På forhånd var det snakk om at narkokongen skulle fraktes fra Pankrac-fengselet i et bur. Norsk og tsjekkisk politi har i ukevis forberedt overføringen, som har fått navnet «Prosjekt Viking». I går ble siste del av prosjektet fullført.

Hånflirte

Dobroshi flirte hånlig til sine tsjekkiske og norske voktere da han ved 14-tida i går steg om bord i det norske militære Hercules-flyet som ventet med motorene i gang i Praha. Presis klokka 14 i går lettet flyet fra den militære delen av Ruzyneflyplassen i Praha med kurs for Norge. Vel to og en halv time seinere landet flyet på Gardermoen.

To politibiler og et titalls polititjenestemenn ventet på narkokongen. Med blålys og flere følgebiler ble Dobroshi kjørt i retning Oslo.

Etter det Dagbladet erfarer skal den endelige destinasjonen ha vært Ringerike kretsfengsel.

Politifolkene fra de to landene var helt til siste øyeblikk svært engstelige for at operasjonen skulle gå galt.

De siste timene før fangeutleveringen skulle gjennomføres, hadde tsjekkisk politi avslørt nye planer om at narkokongen skulle skytes fri.

Trusler

- Vi satt med helt ferske opplysninger om at det var satt opp en stor pengesum - 1 million tyske mark - i belønning for å få løslatt Dobroshi med makt. Vi vet at dette er folk som mener alvor med sine trusler og som ikke mangler penger til å realisere sine planer. Vi kunne ikke ta noen sjanser, sa kaptein Ivana Zelenkova ved det tsjekkiske kriminalpolitiet til Dagbladet. Princ Dobroshi, som kommer fra Pec i Kosovo, ble arrestert under en kommandoaksjon på gata utenfor Hilton Hotel i Praha 23. februar. Dette skjedde drøye tre år etter at han ble smuglet ut i et treskap og rømte fra Ullersmo, der han hadde startet soningen av en dom på 14 år.

En fengselsbetjent ved Ullersmo ble i februar i 1998 dømt til tre år i fengsel for å ha hjulpet Dobroshi med å rømme.

Umiddelbart etter arrestasjonen i Praha tok Dobroshis norske forsvarer, John Christian Elden, kontakt med politiet i Tsjekkia for å få en statusrapport på saken. Han har på tross av flere purringer overfor norsk og tsjekkisk politi ikke fått vite noe om situasjonen for sin klient. Elden var inntil han ble informert av Dagbladet seint i går kveld, ikke orientert om at hans klient var i Norge.

Dobroshi regnes som svært uberegnelig og farlig, manipulerende og helt uten samvittig. En mann som det ikke er mulig å behandle med terapi.

Skiftet ansikt

Under det meste av tida på frifot hadde Dobroshi styrt sitt heroinimperium fra leiligheter i Praha.

Med nytt ansikt til over 150000 kroner, som en kroatisk kirurg hadde sørget for, følte han seg trygg. Men han ble oppdaget.

Når han reiste over store deler av verden, var det som regel med en politispaner i hælene. Under krigen i Kosovo kom det fram at Dobroshi brukte deler av sin narkoprofitt til å kjøpe våpen til den kosovoalbanske UCK-geriljaen.

Kaptein Zelenakova er meget tilfreds med at utleveringen til Norge lyktes så godt.