- Kongelige har krav på privatliv

Kong Harald mener at oppmerksomheten rundt kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby har gitt kongefamilien nye erfaringer. - Også for kongelige er det behov for et privatliv, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Harald kom med en sterk oppfordring om å la kronprins Haakon og Mette-Marit få mer privatliv, da han hilste Stortingets representanter velkommen til den årlige middagen på Slottet i kveld.

- For kongefamilien har oppmerksomheten rundt kronprinsens privatliv gitt nye erfaringer. Vi opplever likevel at det har vært en nyttig prosess for oss alle. Også for kongelige er det behov for et privatliv, sier kongen.

- Ikke minst er det viktig at de unge får leve i fred og utvikle seg til de individer de var tenkt å bli. Det er nok også nødvendig å ha forståelse for at enhver ny generasjon må finne sin plass og gjøre ting på sin måte, samtidig som de tar med seg det beste fra den forrige.

Var mot samboerskap

Kongen har tidligere sagt at han var mot samboerskap

- Hvis det er kommet dit hen at de to likevel kan tenke seg å bo sammen, ville jeg nok overtale dem til giftermål, fortalte kongen for fire år siden i Per Øyvind Heradstveits bok «Kong Harald - monarki i medvind og motvind».

I september sa kong Harald at han håpet forholdet kom til å ende med ekteskap.

- Kronprinsen har aldri satt hardt mot hardt for at han og Mette-Marit skal få inngå samboerskap. Og jeg er først og fremst glad for at kronprinsen har funnet seg en kjæreste. Vi håper og tror det ender med giftermål til slutt.

Vanskelig spørsmål

Kronprinsen har tidligere sagt at et samboerskap med Mette-Marit var et problem for kongehuset.

- For min far har samboerskap vært et vanskelig spørsmål. Det er ikke til å legge skjul på, sa kronprinsen da han møtte pressen i Berlin i september.

Paret blir ikke offisielle samboere før de flytter sammen i kronprinsens nye 266 kvadratmeter store leilighet i tredje etasje i Ullevålsveien 67. Men det er ingen hemmelighet at både Mette-Marit og sønnen har bodd hos kronprinsen i Ullevålsveien 7 siden nyttår.

Et sunnhetstegn

Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl frykter ifølge NTB ikke den monarki-debatt som er utløst av kronprinsens valg av ledsager. Hun ser den tvert imot som et sunnhetstegn i det norske demokrati.

- Når enkelte føler usikkerhet overfor noe de kanskje opplever som grensesprengende, bør vi hilse velkommen den muligheten dette gir til å prøve ut synspunkter og holdninger. Samtidig må det unge paret gis rom til å gjøre de valg som framstår som riktige for dem. Monarkiet som institusjon er trygt forankret i folket, sa Kolle Grøndahl i sin tale under stortingsmiddagen på Slottet i dag.

PRIVATLIV: - Også kongelige har krav på privatliv, sier kongen.