Kongemottakelse i Tokyo

I går inviterte kong Harald og dronning Sonja den norske kolonien i Tokyo på mottakelse. Både norske bunader og japanske kimonoer var representert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mottakelsen fant sted vel en time etter at kongeparet om til Tokyo.

Selve statsbesøket i Japan begynner mandag morgen lokal tid. Da kommer keiser Akihito og keiserinne Michiko til gjesteboligen Akasaka for å ønske sine norske gjester velkommen. På Haneda-flyplassen i Tokyo var bare sjefen for den keiserlige protokollen til stede ved mottakelsen, i tillegg til det norske ambassadørparet i Tokyo, Odd Fosseidbråten og Ingrid Farner.

Æressalutt

Det ble skutt æressalutt på 21 skudd for de kongelige gjestene ved ankomsten, men den store mottakelsesseremonien skjer ikke før mandag formiddag.

Akasaka, gjesteboligen der kongeparet skal bo under statsbesøket, er et praktfullt bygg med mye gull og fornem prakt. Slottet ligger inne i en vakker park midt i Tokyos beste strøk.

Rundt 150 gjester var til stede under den timelange norske mottakelsen søndag kveld. Kongeparet ønsket selv alle sine gjester velkommen og bød på forfriskninger og kanapeer.

Omfattende program

Kong Harald og dronning Sonja har tre travle dager foran seg i Tokyo. I tillegg til den offisielle mottakelsen og møtet med keiserparet mandag, skal kongeparet ha lunsj med statsminister Yoshiri Mori. Deretter skal kongen utnevnes til æresdoktor ved Waseda-universitetet, mens dronningen skal dele ut premier i forbindelse med en tegnekonkurranse for barn. Tegnekonkurransen har temaet fred og er et ledd i årets Nobel-feiring.

Mandag kveld gir det japanske keiserparet en middag til ære for sine norske gjester, som de tidligere har truffet ved flere anledninger.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland skal ledsage det norske kongeparet under statsbesøket i Japan.

Dette er Jaglands første statsbesøk som utenriksminister og det er hans første besøk i Japan. Foruten å følge kongen skal Jagland ha samtaler med sin japanske kollega og med statsministeren.

(NTB)