Kongen: - Koselig å være på jobb igjen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er veldig koselig, synes jeg, sa kongen da han og dronningen besøkte Sola kommune torsdag.

- Helt enig, la dronning Sonja raskt til.

Kong Harald sparte ikke på smilene da han torsdag endelig kunne dra på jobb ut i landet igjen etter nærmere et halvt års sykemelding.

- Jeg har gledet meg lenge til dette, sa kongen blant annet under et kort møte med pressen i forbindelse med besøket hos oljeselskapet ConocoPhillips.

Kongeparet skulle egentlig ha vært til stede ved åpningen av nybygget til Hovedredningssentralen på Sola 27. november i fjor, men kongens sykdom satte en stopper for det.

Orientering om HRS

Like etter ankomsten fikk kongeparet den orienteringen om HRS og kystradioen som de skulle ha hatt i fjor. I tillegg fikk de hilse på representanter fra de 20 organisasjonene som kan være involvert i forbindelse med ulike redningsaksjoner i Norge. De kongelige gjestene hilse på blant andre Bjarte Sagen fra det sivile fartøyet «Nordic II» som var blant de første som kom til havaristedet etter Rocknes-ulykken. Sagen kastet seg resolutt i sjøen for å redde noen av mannskapet fra «Rocknes».

Redningshunden Ria, som også var med i gruppen, ble så begeistret for det kongelige besøket at hun resolutt hoppet opp både på kongen og dronningen. De hundevante majestetene tok episoden med et smil.

- HRS og det arbeidet som drives her er akkurat så imponerende som jeg trodde, var kongens kommentar etter besøket.

Den drepte politimannen Arne Sigve Klungland skulle ha vært blant dem som fikk hilse på kongeparet ved besøket på HRS. Kongen, som alle andre, er naturligvis sjokkert over det brutale ranet i Stavanger.

- Men det er fint å se at så mange av lokalbefolkningen stilte opp i forbindelse med begravelsen for å vise at dette finner vi oss ikke i.

Heldagstur

Kongeparet hadde satt av hele torsdagen til programmet på Sola. Og dagen ble som et riktig kongebesøk skal være, med flagg, blomsteroverrekkelser og masse glade barn. Riktig «kongevær» ble det også etter hvert med sol, vind og høy blå himmel over de nypløyde jordene på Jæren.

Parkdresskameratene i Tjelta friluftsbarnehage var sikre på at kongen og dronningen ikke hadde tatt finstasen på seg når de kom på besøk.

- De kan nok ikke det når de skal i barnehagen, mente fireåringen Espen Andre Skibstad, som fikk æren av å overlevere kongen en fin treskje som han og de andre barna i barnehagen hadde spikket til ham.

Men kongen kom i mørk dress, frakk og småsko som vel ikke var det mest furnuftige antrekket når han skulle vandre rundt i skogen der barnehagen holder til. Det unge vertskapet kunne by på omvisning, sang og hjemmebakte lapper med rømme og syltetøy - til stor glede for et interessert kongepar.

Olje og kultur

Etter besøket på Hovedredningssentralen og Rogaland Radio var det lunsj på Sola strandhotell som ligger vakkert til på den flotte Solastranden. En rask visitt med innlagt minikonsert i Sola ruinkirke ble det også tid før besøket hos oljeselskapet ConocoPhillips.

Her fikk kongen og dronningen en orientering om virksomheten på Ekofisk. Direkte kommunikasjon med plattformen ble det også, og fire plattformarbeidere kunne via en storskjerm vinke med flagg til kongeparet som befant seg i oljeselskapets bygg på land.

De kongelige gjestene fikk også demonstrert hvordan man ved hjelp av tredimensjonal PC-teknikk leter etter olje på havbunnen fra en bygning på land. Men noe olje fant de ikke under seansen.

Kongebesøket på Sola ble avsluttet med en festkonsert i Sola kulturhus, der barn og unge fra den lokale kulturskolen sto for underholdningen.

(NTB)

GLAD KONGE: Kong Harald og dronning Sonja hilste på redningsarbeidere fra forskjellige organisasjoner og etater da de torsdag besøkte Hovedredningssentralen på Sola.