Kongen advarer mot overforbruk

Kong Harald i nyttårstalen: frykter at overforbruk i verste fall kan skape en dramatisk ubalanse i klodens klima.

NYTTÅRSTALEN: I kveld holdt Kong Harald sin årlige nyttårstale. Her ble han avbildet under besøket i Pretoria i Sør-Afrika. Foto: Lise Åserud/SCANPIX
NYTTÅRSTALEN: I kveld holdt Kong Harald sin årlige nyttårstale. Her ble han avbildet under besøket i Pretoria i Sør-Afrika. Foto: Lise Åserud/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Kong Harald frykter at overforbruk i verste fall kan skape en dramatisk ubalanse i klodens klima. Han oppfordrer alle til å ta utfordringen på alvor, slik at jorden kan gis videre til nye generasjoner.

I sin nyttårstale kommer kongen inn på høyaktuelle temaer som klimakrisen, profittjag, intoleranse og «Berlinmurer» som skaper hat og mistro.

- Kanskje har vi vært flinkere til å telle våre penger, enn vi har vært til å telle våre dager. Klarer vi ikke å hanskes bedre med ubalansen i klodens klima, vil vi stå overfor svært alvorlige konsekvenser, advarte kongen.

Kong Harald sa at menneskene ofte vurderer hverandre ut fra suksess, synlighet og materiell velstand og at veien er kort til å se ned på dem som tilsynelatende ikke har klart seg så godt.

Profittjag

- Finanskrisen har mange årsaker, men på ett plan synes den å ha sammenheng med et kortsiktig jag etter profitt. I den forstand kan krisen kanskje tjene som en nyttig påminnelse om at økonomi og samfunn ikke ensidig kan tuftes på materielle verdier, sa kongen i sin nyttårstale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer