Frp-ordfører på Hvaler

Kongen av eiendomsskatt

Fremskrittspartiet styrer kommunen som troner på eiendomsskattetoppen.

PRAGMATISK ORDFØRER: På Hvaler i Østfold vil Frp-ordfører Eivind Norman Borge helst fjerne eiendomsskatten. Men han styrer likevel en kommune med 35 millioner årlige kroner fra den forhatte skatten. Hvordan i all verden forklarer han dette? Reporter Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

HVALER (Dagbladet): Ferieparadiset Hvaler topper lista over kommuner som krever inn eiendomsskatt for bolig og fritidseiendom.

For hver eneste innbygger i den Frp-styrte kommunen rant det inn 8 043 eiendoms-skattekroner i kommunekassa i fjor, ifølge tall Statistisk sentralbyrå la fram mandag.

Det er 2 361 kroner mer enn nummer to på lista, Ap-styrte Hjartdal. Og hele 5 756 kroner over landsgjennomsnittet.

Ti på topp lista domineres av Ap, med seks kommuner. Senterpartiet, Venstre og ei bygdeliste er også representert. Men øverst - i suveren posisjon - troner altså Frp-styrte Hvaler.

Frp-ordfører Eivind Normann Borge mener at eiendomsskatt er usosialt og urettferdig. Likevel trives 69-åringen så godt i jobben at han ved høstens lokalvalg stiller til valg som ordførerkandidat for fjerde gang.

Ser paradokset

NORGESMESTER: - Det er ingen som kan avskaffe eiendomsskatten over natta, sier Hvalers Frp-ordfører Eivind Normann Borge. Foto: Lars Eivind Bones
NORGESMESTER: - Det er ingen som kan avskaffe eiendomsskatten over natta, sier Hvalers Frp-ordfører Eivind Normann Borge. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Du er norgesmester i eiendomsskatt, selv om du er mot den. Hvordan er det mulig?

- Vi er selvsagt mot eiendomsskatt. Men den ble innført i 2013 av et flertall i kommunestyret uten at Frp var med på vedtaket. Og eiendomsskatten er her dessverre fortsatt.

- Og hele denne tida har du vært ordfører. Hvordan henger dette sammen?

- Det er lett å forklare. Det er faktisk ikke ordføreren, men et politisk flertall i kommunestyret, som bestemmer eiendomsskatt. Og en ordfører er ordfører for hele kommunen og hele det politiske miljøet.

- Er det viktigere for deg å være ordfører enn å være mot eiendomsskatt, da?

- Selvfølgelig ikke. Men jeg ser at det kan oppfattes som et paradoks.

Ikke mulig å fjerne

Hver femte krone på Hvalers kommunebudsjettet kommer fra eiendomsskatten.

Totalt krever kommunen med 4 500 innbyggere inn 36 millioner kroner i eiendomsskatt i 2019.

I Frp's program heter det: «En bolig skal være et hjem og ikke et skatteobjekt. Derfor vil Fremskrittspartiet frata kommunene muligheten til å innføre eiendomsskatt.»

Borge innrømmer at eiendomsskatten fyller opp en så stor andel av kommunens budsjetter at det er umulig å fjerne den - i hvert fall ikke med det første.

- Hvis Frp skulle få rent flertall i kommunevalget 9. september, hva gjør du med eiendomsskatten da?

- Det er ingen som kan avskaffe eiendomsskatten over natta. Det er ikke mulig, det.

- Vi må jobbe med å redusere utgiftene og få opp inntektene. Da kan vi på sikt redusere eiendomsskatten, i første omgang ved å heve bunnfradraget, sier ordføreren i øykommunen med EU-landet Sverige en halvtimes ferjetur unna.

Polbåten ved kaia

- Vi kaller det bare for polbåten, sier Borge og peker på kaia der gråhårede kvinner og menn venter på at Strømstad-ferja skal legge til.

- Det hender at det er tollkontroll her ute, altså, understreker han.

- Men så ofte er det vel ikke, legger han til.

Inntektene eventuelle tollere måtte kreve inn, får Hvaler-samfunnet selvfølgelig ikke se noe til.

Som så mange andre steder, er eldreomsorg og skole blant de store utgiftspostene på budsjettet.

Hvaler har dessuten et vann-nett som er så nytt at det knapt finnes lekkasjer, utstyrt med automatiske vannmålere og et fintunet overvåkningssystem som avdekker selv det minste avvik, forteller Borge med stolthet i stemmen.

Taper for Fredrikstad

Dersom du ankommer Hvaler fra fastlandet, kjører du gjennom Fredrikstad på veien ut til havgapet. I nabokommunen er ordføreren fra Arbeiderpartiet. De har også eiendomsskatt. Nærmere bestemt 2 375 kroner i gjennomsnitt per innbygger i 2018.

- Den Ap-styrte nabokommunen ligger altså drøye fem tusenlapper under Frp-styrte Hvaler. Er det litt pinlig?

- Det spørsmålet ventet jeg på! For å få det riktige bildet må man se på de totale kostnadene og da er det nok dessverre Ap-styrte Fredrikstad som taper. Vi betaler cirka 2 000 kroner mindre her ute i form av vann, avløp, renovasjon og eiendomsskatt enn de gjør i Ap-kommunen Fredrikstad.

- Vann og avløp er lovpålagt og avgiftene skal bare dekke faktiske kostnader. Eiendomsskatt er opp til hver kommune …?

- Det er korrekt. Men jeg mener likevel det er riktig å se på det totale bildet.

- Vår kraftstasjon

Mona Vauger er ordførerkandidaten for Arbeiderpartiet - som fikk flest stemmer ved forrige kommunevalg. Hun forsvarer eiendomsskatten.

- Vi har rundt 4 700 hytter og om lag 1 500 hus. Så for hver krone en Hvaler-innbygger betaler i eiendomsskatt, betaler hyttefolket tre kroner. Eiendomsskatten er på en måte vår kraftstasjon, sier Vauger til Dagbladet.

«Borge bruker pengene, slår seg på brystet og skryter av alt de får til.» Mona Vauger, ordførerkandidat for Ap på Hvaler
VALGFLESK: Aps ordførerkandidat Mona Vauger påpeker at også Frp har laget Hvaler-budsjettene med eiendomsskatt. Foto: Privat
VALGFLESK: Aps ordførerkandidat Mona Vauger påpeker at også Frp har laget Hvaler-budsjettene med eiendomsskatt. Foto: Privat Vis mer

Hun mener det er umulig å fjerne eiendomsskatten.

- Skal vi kutte 36 millioner kroner i inntekter og kanskje si opp 50 ansatte? Det er ikke mulig det. Vi skal ha et godt tilbud, og det er tungdrevet å ha en kommune langt ute i havgapet, sier Vauger.

Ap, Sp, SV og Høyre stemte for eiendomsskatt og Frp mot da den ble innført i 2013.

- Men de er veldig glad i å bruke pengene. Borge bruker pengene, slår seg på brystet og skryter av alt de får til. Faktum er at Frp har laget sine budsjetter med eiendomsskatt de siste åra, sier Vauger.

- Det er enkelt å være populist. Men når regningene skal betales, når det må ansettes en ny sykepleier på gamlehjemmet, da trenger vi de pengene. Alt annet er valgflesk, legger hun til.

Ønsker annet regnestykke

Også ordføreren peker på at hyttefolket bidrar med mer eiendomsskatt enn de fastboende.

KONGEN PÅ HAUGEN: Frp-ordfører Eivind Nordmann Borge skuer ut over sitt rike - fra en knaus over administrasjonssenteret Skjærhalden ytterst på Kirkøy. Strømstad er en halv times fergetur unna. Foto: Lars Eivind Bones
KONGEN PÅ HAUGEN: Frp-ordfører Eivind Nordmann Borge skuer ut over sitt rike - fra en knaus over administrasjonssenteret Skjærhalden ytterst på Kirkøy. Strømstad er en halv times fergetur unna. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Tallene i Dagbladets oversikt lyver. Fordi vi har flere fritidseiendommer enn vi har fastboende, vil et riktigere regnestykke være å regne ut et gjennomsnitt basert på antall skatteobjekter, mener Borge.

- Vi har gjort det. Da ender Hvaler på et snitt på godt over 5 000 kroner. Fortsatt høyt over landsgjennomsnittet. Får du mye kjeft for eiendomsskatten?

- Nei, jeg får ikke kjeft av noen jeg. Men jeg møter stadig folk som er uenig. Og det er bare bra.

- Usosial skatt

Hvaler Høyre har sin egen ordførerkandidat i Marita Holen ved høstens valg. På borgerlig side er det i tillegg en bygdeliste som ble dannet etter en nominasjonsstrid i Høyre.

- Jeg er innflytter og har nye ideer. Mange som har bodd her fra barnsbein av ønsker ingen forandring. Det har jeg forståelse for, men da må de være klar over at det ikke blir mye å fordele til skole og eldreomsorg, sier Holen.

Hun er bekymret over prognosene som peker i retning synkende og aldrende befolkning - og mener svaret er en aktiv næringspolitikk som trekker til seg en eller flere nye hjørnesteinsbedrifter.

- Eiendomsskatt er usosialt. Men også et nødvendig onde. Vi må få nye næringsinntekter, nye innflyttere og flere skattebetalere. Da kan vi på sikt klare å avskaffe eiendomsskatten, mener Holen.