Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongen av popen

Det er mye jeg skammer meg over fra 80-tallet. Men ikke Michael Jackson (49).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første gang sjuåringen ser «Billie Jean»-videoen hjemme i stua, blir han bergtatt. Han skjønner instinktivt at dette er noe spesielt. Han forsøker å etterlikne de smidige bevegelsene. Han løper og henter danserekvisitter, sko, belter og hatter. Han synger høyt, og vil se videoen igjen og igjen. Deretter alle de andre videoene. Snart prøver han seg på «moonwalking» og ber om hvite hansker. Guttungen er fascinert av denne utenomjordiske skapningen. Michael Jackson har et ekstremt barnetekke, og nå snakker jeg ikke om pedofilianklagene.

VI VET AKKURAT hvor i cd-hylla den står. En fest uten Michael er verre enn en fest uten Prince. Det gleder oss selvsagt, og nå snakker jeg på vegne av 80-tallet, at Michael Jacksons jubileumsalbum «Thriller 25» ligger på andreplass på VG-lista for andre uke på rad. Den originale kom aldri høyere enn sjetteplass på samme liste. Ifølge Billboard.com solgte det nye/gamle albumet 166 000 eks første uka i USA. Utgivelsen inneholder alle de gromme originalene, pluss nye versjoner med Kanye West, Akon og Will. I. Am. I motsetning til Ball-genseren, permanenthåret og Abba, har jeg aldri skammet meg et sekund over Michael. Jeg føler i likhet med mange godhet for gutten.

LEKENHETEN SOM HAN viser på «Thriller» er bare helt utrolig. Han framstår som en vanvittig, genuint begavet artist. Og selv om Jackson var blant 80-tallets mest kommersielle, kalkulerte, treffsikre artister, framstår kongen av pop likevel med et uttrykk blottet for kynisme.

Vi påvirkes selvsagt. «Thriller» har trolig vokst seg enda større i lys av tragediene og ydmykelsene i full offentlighet, som har preget sagaen om Michael i altfor mange år. Fallet har vært ekstremt. Latterliggjøringen total. Vi aner ikke hva som er sannheten. Er vår prins et skamfert monster som misbruker barn og holder dem innesperret i sitt sinnssyke barnerike? Har mannen blitt gal av alle operasjonene? Er forklaringen det mørke som hviler over hans syngende barndom? Eller er han også blitt utnyttet og er et offer for sine absurde, grådige omgivelser? Myter og mystikk er knyttet til gutten som aldri ville bli voksen og i likhet med Peter Pan flyktet til Neverland og omga seg med barn, dyr, leker og karuseller.

VI TAR DET IGJEN: «Thriller» som ble sluppet 30. november 1982 har solgt over 104 millioner eksemplarer. Sju av albumets ni låter kom inn på Topp 10 i USA. Plata er bare hiter. Stjerneprodusenten for «Thriller», Quincy Jones hadde også produsert forgjengeren «Off the wall». Den engelske hitsnekkeren Rod Temperton (mannen bak selveste låta «Thriller») og Michael laget de fleste låtene. Men Jones var ikke helt fornøyd og sendte Michael hjem for å skrive et par til. Han kom tilbake med «Billie Jean» og «Beat it»! Videoene til «Thriller» fikk slutt på MTVs apartheidprogrammering. Michael banet vei for andre svarte artister i USA og i hele verden. Albumet bygger bro fra det svarte til hvite musikkmarkedet. Han synger duett med Paul McCartney og fikk Eddie Van Halen fra mykheavybandet Van Halen til å spille gitarsolo på «Beat it». Det er bare én ting å gjøre: Gå hjem og dans.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media