Kongen avslår Fasting Torgersen-anke

Torgersen-saken har havnet på kongens bord. Bakgrunnen er en begjæring fra Fredrik Fasting Torgersens forsvarer, Erling Moss, om å få innsyn i alt materiale i en benådningssøknad til Kongen i statsråd fra et sentralt vitne mot Torgersen i 1958.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Eidsivating lagmannsrett 9. juni 1958 fortalte vitnet at han hadde sett Torgersen bare meter fra åstedet i Skippergata i Oslo på et tidspunkt som stemmer med drapet på den 16 år gamle jenta, og pågripelsen av Torgersen samme natt. Dette ifølge politiet.

Teorien er at det skal ligge dokumenter i det omtalte materialet som kan svekke vitnets troverdighet, at han som soningsfange hadde vikarierende motiver for å stille opp som påtalemyndighetens vitne mot Torgersen.

Henvendelsen fra advokat Moss ble avslått av Justisdepartementet. Avslaget ble klaget inn for Kongen i statsråd. Departementets avgjørelse ble opprettholdt i en resolusjon, «Avgjort av Kongen» som det heter.

Ifølge avslaget er de aktuelle dokumentene taushetsbelagte etter både forvaltningsloven og fengselsloven.

Advokat Moss har brakt avslaget inn for Borgarting lagmannsrett for å få det omgjort, slik han har adgang til etter straffeprosessloven.