Kongen beveget av Sønstebys bortgang

Minnes krigshelten på statsbesøk i Polen.

MØTE: Kong Harald og Gunnar Sønsteby møttes blant annet i 2007 da Per Ungs skulptur av Sønsteby ble avduket foran Indekshuset på Solli plass i Oslo. Foto: Arne Flaaten/Forsvarets Forumflere ganger, blant annet i 2010 da de deltok på en middag på en middag på Elverum folkehøgskule i forbindelse med markeringen av begivenhetene i bygda i aprildagene 1940. Foto: Cornelius Poppe/NTBscanpix.
MØTE: Kong Harald og Gunnar Sønsteby møttes blant annet i 2007 da Per Ungs skulptur av Sønsteby ble avduket foran Indekshuset på Solli plass i Oslo. Foto: Arne Flaaten/Forsvarets Forumflere ganger, blant annet i 2010 da de deltok på en middag på en middag på Elverum folkehøgskule i forbindelse med markeringen av begivenhetene i bygda i aprildagene 1940. Foto: Cornelius Poppe/NTBscanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En beveget konge på statsbesøk i Polen tok seg torsdag tid til å kommentere Gunnar Sønstebys bortgang.

På vei ut fra et arrangement for unge kokker stanset kongen og dronningen, og kong Harald ga en uttalelse til pressen:

- Jeg hører at Gunnar Sønsteby er gått bort, og våre tanker går selvfølgelig til de etterlatte og familien. Han har hatt et langt og rikt liv, og han har betydd mye for veldig mange, inkludert kongefamilien, sa kongen.

Han understreket Sønstebys betydning for Norge også i etterkrigstiden:

- Sønsteby var Norges mest dekorerte soldat fra andre verdenskrig, men han gjorde jo så mye mer enn det. Han holdt foredrag på mange skoler i Norge etter krigen for å være lojal mot det alle sa da krigen var slutt, nemlig: «Aldri mer 9. april».

(NTB)