- Kongen bør stumpe røyken

Kongen vil kunne leve nesten som normalt når han har kommet seg etter operasjonen. Men en forandring bør det bli: - Stump røyken, mener legene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Send inn din hilsen til Kong Harald.

- Jeg vil på det sterkeste oppfordre ham til å stumpe røyken. Det er mange som bruker nettopp en slik anledning til å gjøre det, og det ville være lurt av kongen å gjøre det samme. Det er en stor overvekt av røykere blant dem som får denne typen kreft. Og det er viktig og riktig å slutte å røyke før man eventuelt får en annen og mye mer alvorlig type kreft, sier overlege August Bakke ved Haukeland sykehus.

Kongen må nok belage seg på ei mager jul og han går en tøff vinter i møte. Men til sommeren kan han dra på seil- og fisketurer igjen.

Går alt etter legenes ønsker og planer, får kongen forlate sykehuset 22. desember.

- Det er meningen at kongen og dronningen skal feire jula på Kongsseteren som vanlig, sier hoffsjef Lars Petter Forberg.

- Han må ikke spise for kraftig mat eller for store porsjoner, sier overlege Håkon Wæhre ved Radiumhospitalet.

Mager julemiddag

Så helt som vanlig blir jula absolutt ikke. Besøket i Holmenkollen kapell henger i en tynn tråd for en nyoperert kong Harald. Likeså blir julemiddagen meget amputert.

- Han skal gjennom en stor operasjon og vi vet at det ikke er lurt med mat eller med sterk og fet mat i den første tida etterpå, sier legene Håkon Wæhre og Trygve Talseth.

- Han får et langt sengeleie og det betyr at musklene svinner raskt. Disse må trenes opp igjen. Og dette vil ta tid. Sannsynligvis vil han trenge 2- 3 måneders sykemelding. Men vi er nokså sikre på at kongen om en stund kan leve helt som normalt igjen, sier overlege Trygve Talseth, som støttes av overlege August Bakke:

- Jeg tror at sykemeldingstida er riktig. Og at kongen allerede til sommeren kan fortsette sitt aktive liv som seiler og friluftsmann. Noen konkurranseskiløper blir han neppe, men en god seiler kan han fortsatt være.

Heller ikke når det gjelder kostholdet kommer livet til å måtte endre seg mye for kongen når sykemeldingstida er over.

- Det er ingen grunn til at man må endre på dette selv om blæren fjernes. Både alkohol og vanlig mat går fint, sier Bakke.

Skulle seile i Miami

Det betyr at kongens liv som vert for store middager ikke trenger å endres, når han er ordentlig i gang igjen til våren. Han kan også fortsette sitt aktive privatliv både til lands og til vanns.

Og seilevenner ønsker kongen både god bedring og velkommen tilbake på sjøen.

- Jeg snakket med kongen sist fredag. Han var temmelig klar over hva som trolig var i vente, og at han sannsynligvis måtte gjennom en operasjon for å bli frisk. Han var likevel ved godt mot og i godt humør, sier seilervenn Einar Koefoed.

Etter planen skulle gjengen i kongens «Fram»-team reise til Miami i slutten av februar for å seile.

- Nå får vi vente å se hva som skjer framover, sier Koefoed.

Kongen har en av sine seilbåter liggende i Spania i vinter, i påvente av en ny seilesesong og nye regattaer neste sommer. Heriblant den prestisjetunge seilasen «Copa del Ray», mot blant annet den spanske kongen.

Også påskens skiturer i Sikkilsdalen bør kunne gå etter planen mener leger ved Rikshospitalet og Haukeland. Kongens interesse for både jakt og fiske er kjent langt utenfor landegrensene. Når laksesesongen er i gang i juni, er kongen trolig på plass med stang og godt humør - og god helse.