Kongen død, sønnen i respirator

Katmandu (Dagbladet.no): Nepals massakrerte kongefamilie ble ført til sitt siste hvilested i dag. Kronprinsen som skjøt sine slektninger er utropt til konge, men vil nok aldri bestige tronen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hundretusener flanket gatene da prosesjonen med den avdøde kongefamilien ble båret rundt på åpne bårer i Katmandus gater lørdag. Nepalerne kastet blomster, gråt hjerteskjærende og bad da de tok farvel med kong Birenda, dronning Aiswaraya og seks andre kongelige som ble drept av landets kronprins.

Drapsmannen skjøt seg selv etter å ha massakrert familien. Kong Dipendra ligger i koma på sykehus i hovedstaden og hans onkel er utpekt til regent. Kongen er ifølge nyhetsbyråene erklært klinisk død.

Gud

Opptoget kom med ridende politi, den kongelige garden som spillte sørgemarsjer, og høyere nepalske statsmenn. Folk ropte rojalistiske slagord og kastet blomster ned på bårene. Det kunne høres en murrende buing da statsminister Koriala, som nettopp har vært innblandet i en korrupsjonsskandale kom marsjerende forbi. Sympatien var tydeligvis hos den avdøde kongen, og ikke hos statsministeren.

Kongen av Nepal er ifølge hinduistisk tradisjon en inkarnasjon av guden Vishnu.

Folk strømmet til gatene for å vise sin siste respekt til kongen og hans familie. De sto i to-tre timer i klynger i overfylte gater, eller hang som klaser ut av vinduer for å få et siste glimt av en veldig populær konge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer