Kongen død, sønnen i respirator

Katmandu (Dagbladet.no): Nepals massakrerte kongefamilie ble ført til sitt siste hvilested i dag. Kronprinsen som skjøt sine slektninger er utropt til konge, men vil nok aldri bestige tronen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundretusener flanket gatene da prosesjonen med den avdøde kongefamilien ble båret rundt på åpne bårer i Katmandus gater lørdag. Nepalerne kastet blomster, gråt hjerteskjærende og bad da de tok farvel med kong Birenda, dronning Aiswaraya og seks andre kongelige som ble drept av landets kronprins.

Drapsmannen skjøt seg selv etter å ha massakrert familien. Kong Dipendra ligger i koma på sykehus i hovedstaden og hans onkel er utpekt til regent. Kongen er ifølge nyhetsbyråene erklært klinisk død.

Gud

Opptoget kom med ridende politi, den kongelige garden som spillte sørgemarsjer, og høyere nepalske statsmenn. Folk ropte rojalistiske slagord og kastet blomster ned på bårene. Det kunne høres en murrende buing da statsminister Koriala, som nettopp har vært innblandet i en korrupsjonsskandale kom marsjerende forbi. Sympatien var tydeligvis hos den avdøde kongen, og ikke hos statsministeren.

Kongen av Nepal er ifølge hinduistisk tradisjon en inkarnasjon av guden Vishnu.

Folk strømmet til gatene for å vise sin siste respekt til kongen og hans familie. De sto i to-tre timer i klynger i overfylte gater, eller hang som klaser ut av vinduer for å få et siste glimt av en veldig populær konge.

Nepalere jeg snakket med beskrev den avdøde kongen som en fredelig og god mann.

Mange nepalere tror tydeligvis ikke at kronprinsen kunne vært i stand til å drepe sine yngre søstre. Spekulasjoner om en maktkonspirasjon florerer.

Noen antyder at den yngre broren til kongen, prins Gyanendra, som trolig blir utpekt til ny konge hvis kronprinsen dør, kan stå bak.

Alle sier de frykter utsiktene til at hans sønn en dag skal overta tronen. - Da kommer det til å bli folk på gatene som blir skutt på! sier de. - Han er en ond villmann.

Rykter

Andre sier at det kan være en politisk sammensvergelse, men de er veldige forsiktige med å gjette på hvilke politiske fraksjoner som eventuelt kunne tjene på den kaotiske situasjonen som nå er oppstått.

De spekulerer bare løst om en «mafia» bak massakren. Før og etter begravelsesopptoget marsjerte en gjeng demonstranter rundt og ropte: - Han som drepte kongen vår skal henges! og - Kongens liv er mer verdt enn tusen av våre. De møtte spredt applaus hos tilskuerne.

Men trass i den sjokkerende massakren, er stemningen i hovedstaden ganske behersket og avventende. Nepalerne snakker og smiler som vanlig. En del virker nærmest oppglødd av unntakstilstanden som hersker i gatene.

Uvirkelig

Det var en underlig opplevelse å vandre intetanende ut i gatene med stengte butikker imorges.

Jeg kom med buss til Katmandu fra Pokhara i går, og la meg fredelig til å sove ved nitiden om kvelden. Omtrent akkurat på det tidspunktet da kronprinsen forlot det kongelige familieselskapet bare for å komme tilbake et par minutter senere og skyte ned sin far, sin mor, sine søstre og flere andre av sin familie.

Ifølge Nepals nasjonalråd ble disse drept:

Kong Birendra (55), dronning Aiswaraya (51), prins Nirajan (22) og prinsesse Shruti (24), Dipendras foreldre og søsken. Han drepte også prinsesse Shadara og prinsesse Shanti Singh, begge søstre av kong Birendra, Kumar Khadga Bikram Shah, prinsesse Shadaras ektemann, samt prinsesse Jayanti Shah, en kusine av kongen.

Men vi visste ingenting om dette, da vi i 8-tiden kom ut til underlig stille gater uten de sedvanlige selgerne som henger etter deg annethvert minutt.

Kanskje var det en ny streik, spekulerte vi. Vi møtte flere turister som så like spørrende ut, inntil en sveitser brakte nyheten.

Vantro hørte vi på den uvirkelige historien som hadde utspilt seg bare noen hundre meter fra turiststrøket.

FOLKSOMT:</B>Store menneskemengder kranset gatene da de kongelige ble båret gjennom Katmandu lørdag
TRAGEDIE:Soldater marsjerer forbi dronning Aishwarayas båre