- Kongen er ingen snobb

- Det er trist å se at kong Harald blir utsatt for et bakholdsangrep. Jeg oppfordrer alle som ønsker ham som konge etter fylte 67 år, om å sende ham et postkort til jul. Det sier Norges ukronede konge - verdensborger Thor Heyerdahl (84) - til Dagbladet. - Kongen er ingen snobb, slår han fast. Og gir sin støtte til kong Harald i et åpent brev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEND JULEKORT: Århundrets nordmann Thor Heyerdahl reagerer kraftig på debatten rundt kongen, og oppfordrer folk til å støtte ham.

- Jeg har kjent kong Harald siden han var gutt og nærmest sittet på sengekanten hans. Jeg kan garantere med hundre prosents sikkerhet at han ikke er en snobb. Jeg tror ikke at han liker å pryde seg med de rike - men det er mulig at de liker å pryde seg med ham!

Thor Heyerdahl tar bladet fra munnen. Han reagerer kraftig mot kritikken kongen har blitt utsatt for i pressen den siste tida. Heyerdahl nøler ikke med å kalle det et bakholdsangrep.

- Vi nordmenn kan glede oss over å ha pressefrihet og et demokratisk styre i Norge. Men alt godt kan misbrukes. Kritikken mot kongen går på en uskyldig person som ikke kan forsvare seg i avisa, sier Heyerdahl.

Julekort

- Alle som vil ha kong Harald som konge etter at han fyller 67 år, bør sende ham et postkort til jul. Han fortjener det, sier Thor Heyerdahl fra sin bolig på Tenerife til Dagbladet.

- Jeg har kjent kong Harald siden han var gutt. Jeg har aldri sett noe grunnlag for at han kan utsettes for offentlig kritikk, sier Heyerdahl.

Ingen ære

Han levner tidligere rådgiver ved Slottet, Carl Erik Grimstad, liten ære etter at han i Dagbladet foreslo at kong Harald skulle gå av når han fyller 67.
- Pressefriheten blir misbrukt hvis en uten skjellig grunn går til offentlig angrep på en konge som ikke kan innlate seg på en pressedebatt om sin egen person. Det er lett for en ukjent person å gjøre oppmerksom på seg selv ved å angripe en som står i rampelyset. Kong Harald kan ikke nedlate seg til en debatt om sin egen person med en tidligere ansatt, sier Heyerdahl.

Frihet?

- Kongen har gått på vanlig skole. Han må ha rett til å velge sine venner, som alle oss andre, sier Heyerdahl.

Han er, som kong Harald, kjent for sin kamp for bevaring av kulturhistoriske minner og blant de første i Norge for å stå i bresjen for naturvern.

Men å gå på jakt har aldri vært Heyerdahls interesse.

- Jeg går ikke selv på jakt, men mange av mine venner gjør det uten å bli anklaget av pressen av den grunn, sier Heyerdahl.

Han sender sitt julekort til kong Harald - og ber andre gjøre det samme.

Heldig

- Jeg har vært heldig. Jeg har vokst opp med en far som lærte meg å sette pris på bonden og den vanlige fisker. Jeg vet at kong Harald kan spøke og le på samme måte som meg dersom han får anledning til å møte vanlige folk. Men jeg er heldigere enn ham og kan velge mine venner.

- Er kong Harald en folkekonge?

- Ja. Men det skal mye til å smile bestandig. Det som er viktig, er at det norske folk får ham til å føle at vi setter pris på ham, sier Heyerdahl.
Selv vanker han i alle lag. Med den samme entusiasme spiser han med fiskerne i Peru og drikker geitemelk med Castro.

- Ingen av oss røker sigarer. Men vi hadde en smakstest på geitemelk. Og vi endte opp med samme vinner!