Kongen er naken

Det franske regionvalget ble katastrofalt for Jacques Chirac og hans regjeringspartier. Nå må han ta et grep. Presset er stort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Jacques Chirac, den usynlige hovedstrategen for høyrepartiene, har mislyktes totalt, med alt. Han feilet med valgkampen, forverret situasjonen mellom de to valgomgangene og mistet alle regionene søndag - unntatt én, Alsace, som et magert plaster på såret. Hans statsminister Jean-Pierre Raffarin fikk et kraftig varsku i første valgomgang og ble vraket av velgerne i andre. Resultatet for Chirac, som avisa Libération bemerker, er at «kongen er naken».

DET SER UT SOM CHIRAC

nok en gang er offer for «toårsregelen». Det vil si at hva han enn foretar seg, så varer det ikke mer enn to år. I 1974 ble han utnevnt til statsminister for første gang. To år seinere vraket president Valéry Giscard d'Estaing ham. I 1986 vant høyresida valgene, og Mitterrand måtte utnevne ham som statsminister. Men to år seinere vant den samme Mitterrand en knusende seier. I 1995 ble han valgt til president. Men to år seinere tapte han valget på nasjonalforsamlingen, som han selv hadde oppløst. Og måtte utnevne Lionel Jospin som statsminister. Med andre ord varer ikke Chirac. Han kan være en utmerket kandidat, men for velgerne holder han ikke mål. Men denne gangen er han tross alt ikke helt uten ressurser. Han har fortsatt flertall i alle republikkens institusjoner, bortsett fra regionene. Han kan fremdeles velge om han - mot alle odds - likevel beholder sin trofaste statsminister Raffarin. Han kan for eksempel utnytte ham til siste trevl, helt til EU-valgene er overstått, og den upopulære trygdekassereformen er vedtatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer