Kongen er orientert om regjeringsskiftet

Stoltenberg sier han gleder seg til livet som Ap's parlamentariske leder - skal fornye partiet.

GÅR AV: Ap-leder og avtroppende statsminister Jens Stoltenberg møtte pressen i statsministerboligen i Oslo tirsdag morgen, dagen etter valgnederlaget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GÅR AV: Ap-leder og avtroppende statsminister Jens Stoltenberg møtte pressen i statsministerboligen i Oslo tirsdag morgen, dagen etter valgnederlaget. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  - Jeg har orienterte kongen om at regjeringen vil innlevere sin avskjedssøknad etter at vi har lagt fram statsbudsjettet etter 14. oktober, når det også er parlamentarisk grunnlag for det. Fram til det vil regjeringen fungere som normalt. Det er først når vi leverer avskjedssøknaden etter 14. oktober, at vi vil blir et forretningsministerium. Det regner jeg med vi vil være i noen få dager.

Det sa avtroppende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han møtte pressen i statsministerboligen dagen etter valgnederlaget.

Blir parlamentarisk leder Stoltenberg fortalte at Ap i morgentimene tirsdag har diskutert valgresultatet.

- Jeg vil fortsatte i Stortinget som parlamentarisk leder, og jeg gleder meg til å være leder for Stortingets største parti. Vi skal være en konstruktiv, ansvarlig opposisjon. Så skal vi bruke tida i opposisjon til å fornye partiet, og fornye Ap's politikk, sa Stoltenberg.

Ønsket er å skape et Ap «som er Ap på sitt beste», ifølge statsministeren.

På spørsmål om det rødgrønne samarbeidet vil fortsette utenfor regjering - og om de tre partiene vil stå sammen ved valget i 2017, svarte Stoltenberg:

- Vi vil fortsette samarbeidet på en annen måte. I regjering må man samarbeide fra dag til dag, så det blir annerledes. Så er det landsmøtet som må ta endelig ta stilling til hvilket regjeringsalternativ vi går for i 2017. Det skal velgerne få vite i god tid før valget.

- Hva vil du anbefale?

- Jeg mener vi har samarbeidet godt, vi har oppnådd imponerende resultater. Samtidig er det viktig at det er blir klart når landsmøtet har sagt sitt.

- Vi vant valgkampen Stoltenberg har gjentatte ganger siden valgnederlaget var klart, framholdt at Ap har gjennomført en solid valgkamp. Han viser til at partiet maktet å løfte seg fra 26-27 prosents oppslutning da valgkampen startet, til et valgresultat på 30,8 prosent.

Det gjorde han også tirsdag ettermiddag.

Samtidig er dette valget et av Ap's desidert verste siden 1920-tallet - bare slått av fiaskovalget i 2001, da Ap bare fikk 24,3 prosent av stemmene.

På spørsmål om ikke Ap burde ha gått til valg på et stort prosjekt, framfor styringsdyktigheten og generell orden i sysakene, svarte han:

- Det viktigste uttrykket for om valgkampen var vellykket, er om vi går fram under valgkampen. Da vi startet lå Høyre over oss, vi lå godt under 30. Men gjennom valgkampen løftet vi oss til over 30, og Høyre gikk ned til 27. Så valgkampen har vært vellykket.

Vil fortsette I går kveld avviste Stoltenberg at han vil droppe livet som opposisjonsleder på Stortinget til fordel for en internasjonal toppjobb.

Senere på valgnatta bekreftet han overfor Dagbladet at han gjerne vil bli statsminister igjen.

På spørsmål om partiet burde vært tydeligere på at Arbeiderpartiet kunne styre alene dersom et borgerligere flertall skulle kollapse, sa han følgende til Dagbladet tidligere mandag kveld:  

- Det vil jeg ikke spekulere på. De borgerlige partiene, som nå har flertall, har sagt at de skal danne regjering dersom de får flertall. Og jeg forventer at de vil gjøre det. Jeg har sagt at om de mot formodning ikke skulle klare det, så kan Arbeiderpartiet ta over.

Han gjentok noe av det samme under pressekonferansen:

- Vi hadde ingen «plan B». Så sa jeg noe jeg mener grenser til en selvfølge. Jeg legger til grunn til at de fire borgerlige partiene danner regjering, og at de tar det ansvaret i fire år. Om de ikke greier det, så er et stort Ap alltid beredt til å ta ansvar.