Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongen er strømsparer

For første gang kan du få vite hvordan Slottet bruker pengene sine. Mette-Marit bruker ikke én million i året på klær, og Kongen sparer også strøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det blitt mulig å gå kongefamiliens pengebruk nærmere etter i sømmene: I dag offentliggjorde Det Kongelige Hoff sin første årsberetning. I beretningen for 2002 redegjør Hoffet nøye for pengene som blir bevilget fra Staten og hvordan de blir brukt, både for Hoffet, kronprinsparet og Åpent Slott.

Har 136 ansatte

Årsregnskapet for Hoffet heter Den Kongelige Civilliste og avslører at kongeparet og de hoffansatte ikke kaster penger ut av vinduet. De drøyt 83 millionene som overføres fra Staten til driften av Slottet, blir brukt til nesten siste krone.

Den største utgiften er lønn, arbeidsgiveravgift og pensjon for 136 ansatte, i tillegg til folk som er innom Slottet som for eksempel guider eller gartnere i sommerhalvåret. Til sammen utgjør lønna drøye 52 millioner kroner.

Pengene får også bein å gå på når de kongelige eiendommene skal holdes i stand. 13 millioner kroner gikk med til prosjekter i Slottsparken, Slottsgården, parken rundt Bygdø Kongsgård, parken rundt Oscarshall, arbeid i Kongeleiligheten på Slottet og flere andre oppgraderingsprosjekter.

Rimelige luksusmiddager

Driftskostnadene til Hoffet er heller ikke småtteri. Men likevel viser tallene at Slottet er langt mer sparsommelig enn mange tror:

I fjor brukte Hoffet mindre enn to millioner kroner på postene 'Arrangementer og og offisielle kostnader' og 'Forpleining i tilknytning til arrangementer, kantinedrift'. I disse to millionene inngår flotte slottsmiddager og offisielle mottakelser.

Festen for prinsesse Märtha Louise og Ari Behn i Trondheim i fjor, er imidlertid ikke nevnt med et ord. Det er fordi Hoffet ikke brukte penger på bryllupet i det hele tatt. Det kongelige bidraget til festen kom fra Kong Haralds egen private lomme, og den endelige summen forblir en hemmelighet.

- Jeg synes ikke det er noe rart at at en far ikke vil offentliggjøre hva han bruker på bryllupet til sin datter, sier informasjonssjef Wenche Rasch.

Kjøper kongepokalene selv

Ifølge årsregnskapet kan mange nordmenn smykke seg med medaljer og utmerkelser som belønning for 'utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten'. Men medaljene har også sin pris: I fjor brukte Hoffet 99 563 kroner på St. Olavs Orden. Kongepokaler er også ført i budsjettet: Hoffet måtte ut med nøyaktig 114 102 kroner for pokalene.

Det trengs mer enn Zalo og Jif når Slottets 17 000 kvadratmeter skal gjøres rent.

- 17 000 kvadratmeter, tenk på det neste gang du vasker hjemme, formante hoffsjef Lars Petter Forberg. Slottet må bruke spesielle vaskemetoder for å ta vare på både gulv og inventar. De siste årene har Hoffet blitt omorganisert og holder stort sett til i én del av bygningen. Derfor klarer hoffsjefen å bruke mindre penger på rengjøringa. Likevel ble det brukt 588 025 kroner på 'renhold og annen husholdsdrift'.

Det koster også å varme opp 17 000 kvadratmeter. De ansatte på Slottet har plikt til å skru av lys og dempe varmen i rommene når de går ut. I fjor kostet strøm og fyring 3,5 millioner. I år blir det enda tøffere:

- Vi reduserer bruken av strøm. Temperaturen senkes i rom, lysene skrus av, kongehuset er på lik linje som andre folk, sier Wenche Rasch. Men litt forskjell er det likevel på kongehuset og en vanig husstand: Hoffet har ikke byttet strømleverandør i det siste. Slottets strømavtale er litt gunstigere enn mange andres.

Halv million i husleie

Heller ikke kronprinsparet kaster penger ut av vinduet, ifølge det offisielle regnskapet for DD.KK.HH.Kronprinsparets sekretariat. Budsjettet er på i underkant av fem millioner kroner. Her dekkes utgifter til Skaugum, leiligheten i London, bil, lønnskostnader og telefon.

 • Kronprinsparet betalte 513 535 kroner for leiligheten og en medarbeider i London i fjor.
 • Sekretariatet ringte for 71 000 kroner.
 • De offisielle reisene til Mette-Marit og Haakon kostet skattebetalerne 354 000 kroner.

  Apanasjepengene ikke i regnskapet


  I tillegg til penger til å drive Hoffet og annen kongelig virksomhet, får kongeparet 7 millioner i apanasje over statsbudsjettet. Kronprinsparet fikk 4,5 millioner. Hvordan de kongelige bruker pengene sine, er ikke offentlig. Det står heller ingenting i regnskapet om hva kronprinsparet betaler for leiligheten sin i Ullevålsveien, fordi leiligheten regnes som privat.

  Men Haakon og Mette-Marit vil likevel gjerne gjøre det kjent at de bruker det meste av apanasjen sin til å holde Skaugum. Også Sonja og Harald bruker mye av apanasjen på kongelige hytter og eiendommer som er private.

  Samtidig bruker både Sonja og Mette-Marit egne penger på klær.

  - Jeg leste i Se & Hør at kronprinsessen handler for én million i året. Det henger ikke på greip, kommenterte hoffsjef Lars Erik Forberg.

  De kongelige har egne oppsparte og arvede midler på konto i tillegg til apanasjen de mottar.

PRESENTERTE TALLENE:</B> Hoffsjef Lars Petter Forberg la fram Hoffets regnskap for i fjor. Nå skal vi få vite hvordan skattepengene brukes.
REPRESENTASJON:</B> Kong Harald og dronning Sonja satt ikke stille i fjor. Det ble gitt 197 audienser, og kongeparet hadde 155 oppdrag utenfor huset. Mange av oppdragene varte i mange dager.
LUKSUS:</B> Gjestene på Slottet blir godt mottatt. Men kjøkkenet sløser ikke med ingrediensene, ifølge årsrapporten.
BETALTE SELV:</B> Det står ingenting i regnskapet om hva bryllupet i Trondheim kostet for kongefamilien. Kong Harald betalte av egen lomme.
GARTNERE:</B> De kongelige eiendommene krever mye vedlikehold.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media