Kongen, Erna Solberg og Anna (25) truet i sprøytebrev

Trusselsiktet 20-åring oppdaget «Kari Traa-jente» i TV-serie.

 FØRST KONTAKTSØKENDE:  20-åringen sendte først kontaktsøkende sms'er til Anna Storhaug Nyløkken da han oppdaget henne på TV. Kontakten fikk en annen karakter da hun blokkerte telefonen. Foto: Privat.
FØRST KONTAKTSØKENDE: 20-åringen sendte først kontaktsøkende sms'er til Anna Storhaug Nyløkken da han oppdaget henne på TV. Kontakten fikk en annen karakter da hun blokkerte telefonen. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 20-åringen fra Oslo som ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mandag for alvorlige trusler mot statsminister Erna Solberg og mot kongefamilien, er også siktet for trusler mot en ung kvinne han «oppdaget» i en reality-serie på TV i fjor.

Etter lang vurdering bestemte Oslo tingrett i kveld at den tidligere ustraffede Oslo-mannen skal varetektsfengsles for fire uker slik politiadvokat Thomas Blom i PST hadde bedt om i fengslingsmøtet tidligere på dagen.

- Det begynte med at jeg fra et ukjent telefonnummer fikk noen sms-er som jeg snarere oppfattet som kontaktsøkende enn som truende. Da jeg fikk blokkert dette nummeret, kom det et brev av truende karakter, sier Anna Storhaug Nyløkken til Dagbladet.

25-åringen fra Lesja, som nå bor på Voss og er HMS- og kvalitetsleder i bygg- og anleggsbransjen, var med i fjorårets TV3-serie «Kari Traa-leikane».

Sprøyte og alvorlig beskjed
- I brevet lå det en sprøyte og en beskjed med en alvorligsgrad som gjorde at jeg ville ta det videre. Jeg resonnerte meg kjapt fram til at avsenderen måtte være en mindre ressursterk person, og jeg lot det aldri gå inn på meg. Siden avsenderen åpenbart måtte ha sett meg på TV, gikk jeg til TV3 med brevet. De ville at jeg skulle gå til politiet, og siden har jeg verken hørt noe eller tenkt mer på saken, sier den tidligere fotballspilleren i toppklubben Trondheims-Ørn til Dagbladet.

Det er trusler mot statsminister Erna Solberg og mot kongefamilein som har gjort at PST har fulgt den unge Oslo-mannen.

Truslene har blitt sendt de to siste årene, og han ble første gang pågrepet av PST i desember 2013 etter et brev med sprøyte med ukjent innhold og trusler mot statsministeren.

Da ble han sluppet fri.

Så var det stille en lang periode før Erna Solberg fikk et tilsvarende sprøytebrev for kort tid siden.

Bombetrussel mot kongen
Kongefamilien har fått trusler både om drap, overgrep og bombesprengning.

 FIKK MEDHOLD:  Politiadvokat Thomas Blom i PST. Foto: Øystein Andersen/Dagbladet.
FIKK MEDHOLD: Politiadvokat Thomas Blom i PST. Foto: Øystein Andersen/Dagbladet. Vis mer

I tillegg gjelder siktelsen flere trusler mot en tenåringsgutt fra Oslo.

Tingretten skriver i sin fengslingskjennelse at det er lagt ved spisse sprøyter i flere av trusselbrevene. Retten legger PSTs bevismateriale til grunn: fingeravtrykk, skriftprøver, underskrift med samme navn og bruk av samme telefon.

- Sjelelig utviklingshemmet
Retten har vurdert at grunnlaget for varetektsfengsling er tilstede selv om de foreløpige judisielle observasjonene peker på at han kan være «sjelelig utviklingshemmet».

20-åringens forsvarer, advokat Erlend Liaklev Andersen i advokatfirmaet Kløvfjell, sier til Dagbladet tirsdag kveld at han vurderer å anke fengslingskjennelsen.

Hans klient nekter kjennskap til det han er siktet for.  

 VURDERER ANKE:  Den trusselsiktede 20-åringens forsvarer, advokat Erlend Liaklev Andersen. Foto: Øystein Andersen/Dagbladet.
VURDERER ANKE: Den trusselsiktede 20-åringens forsvarer, advokat Erlend Liaklev Andersen. Foto: Øystein Andersen/Dagbladet. Vis mer