- Kongen et dårlig forbilde!

- Kongen plumper rett ut debatten om fri ferdsel langs strandsonen vår, mener Heikki Holmås, stortingskandidat fra SV. Han mener at Kongen med dette framstår som et dårlig forbilde og syns ikke han bør få sin egen brygge ved fritidseiendommen på Hankø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det kjent at kongehuset har fått dispensasjon fra Fredrikstad kommune til å bygge en 16 meter lang flytebrygge ved fritidseiendommen Bloksberg på Hankø i Østfold. Bygnings- reguleringssjefen i kommunen innrømmer overfor NTB at andre folk neppe vil fått lov til det samme.

Feil signal

- Kongen er et utrolig dårlig forbilde når han gjør ting som ikke er lov for andre. Kongen har sagt at han skal seile til han dør, men her er han virkelig ute å kjøre, sier stortingskandidat Heikki Holmås (SV). Han mener at kongehuset har gått i bresjen for en holdning som ikke er ønskelig i debatten rundt fri ferdsel langs kysten.

- Norge er det eneste landet i Europa som har så liberale regler når det gjelder fri tilgang til strandsonen. Utlendingene lovpriser oss når de kommer hit. Likevel ser vi at de pengesterke tar for seg og privatiserer store deler av strandsonen. Nå er hele kysten fra Oslofjorden og nedover mot Sørlandet full av sjøbuer på opp mot 50 kvadratmeters størrelse. Når man tar dem nærmere i øyesyn viser det seg at de er bygd i to plan og i virkeligheten er innredet som hytter.

Offensiv

Kommuner med strandlinje bruker mye tid og penger på rettssaker for å holde strandsonen fri for hindringer som hytteeierne setter opp. En undersøkelse Aftenposten gjorde nylig viste at fem av ni Oslo-kommuner med strandsone i fjor hadde konflikter som endte i rettsapparatet.

Trenden er at hytteeieren setter opp benker, gjerder og flaggstenger for å gi inntrykk av at stedet er privat eiendom. Fylkesmannen i Østfold registrerte i fjor 500 ulovlig oppførte gjenstander i den 35 kilometer lange kyststripa.

I fjor aksjonerte SV i Aust-Agder mot hindringene under mottoet 'Riv gjerdene!' Gjerder og flaggstenger ble fjernet. For dette ble aksjonslederen lederen av akjsjonen bøtlagt med 10 000 kroner. Samme type aksjoner er på gang i år.

- Jeg kan bekrefte at SV vil aksjonere for fri tilgang til strandsonen. Men jeg vil ikke gå inn på type aksjonsform, sier førstekandidat for SV i Vest-Agder, Torbjørn Urfjell.

REFSER KONGEN: SV-politikeren Heikki Holmåsn mener kong Harald er på ville veier.