Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongen får religion-kritikk for kristenuttalelse

Kongen får kritikk for uttalelsen om at kongehuset bør være kristent også i framtida.

KRITIKK: Kong Harald hilste på Ahmed Mawid fra Det Islamske Forbund under kronprins Haakon og kong Haralds besøk til Islamsk Råd i moskeen i Calmeyers gate i Oslo mandag. (Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix)
KRITIKK: Kong Harald hilste på Ahmed Mawid fra Det Islamske Forbund under kronprins Haakon og kong Haralds besøk til Islamsk Råd i moskeen i Calmeyers gate i Oslo mandag. (Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

«Pinlig» og «svært beklagelig» sier pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund etter at kong Harald på besøk i moskeen i Calmeyers gate i Oslo mandag uttalte at han verdsetter religionsfriheten og respekterer alle religioner, men at han også mener at kongen i Norge skal være kristen.

- Det er kongens fulle frihet og rett til å velge å være kristen. Men det er pinlig og svært beklagelig at han blander seg inn i noe han ikke har noe med, nemlig vår statsform. Ved at han mener at konger i fremtiden også bør være kristne, begrenser han den religionsfriheten han selv benytter seg av, sier Brun-Pedersen til Vårt Land.

Også generalsekretæren i Norges kristne råd Ørnulf Steen er kritisk til kongens uttalelse. Steen sier han er glad for at kong Harald så tydelig gir seg til kjenne som kristen, men legger til:

- Samtidig er det nok prinsipielt riktig at også kongen bør være fri til å velge sitt livssyn.

Blant kritikerne avisen har snakket med, er også lederen av tankesmien Civita, Kristin Clemet. Hennes standpunkt er at stat og kirke skal skilles.

- Og da ligger det i sakens natur at kongen ikke skal være tvunget til å være en kristen, sier hun.

Kong Harald får støtte fra generalsekretæren for Islamsk Råd Norge Shoaib Sultan, som sier at «det er et syn det er lov å ha», og biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme, som sier at kongen går foran med et godt eksempel.

- Det at kongen skal være kristen står også i grunnloven, sier Eidsvig.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling