Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongen gir audiens til medaljemottakerne

I dag sier kong Harald at han og Stoltenberg var blitt enige om måten utdelingen ble gjort på.

Arkivfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Arkivfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kong Harald sier til NTB at mottakerne av Krigskorset søndag vil få audiens.

- Det jeg vil si om dette er at måten dette ble gjort på er noe statsministeren og jeg har blitt enige om. Det jeg kommer til å gjøre nå er å invitere mottakerne i audiens hos oss på slottet, sa kong Harald på et pressemøte i forbindelse med statsbesøket i Slovenia.

Slottet opplyser til Dagbladet at alle som mottar en kongelig medalje blir invitert på audiens, men kommunikasjonssjef Marianne Hagen hadde i ettermiddag ikke ytterlige kommentarer.

Dagbladet avslørte i dag at kong Harald selv ønsket å gi Krigskorset med sverd til de norske spesialsoldatene, men statsminister Jens Stoltenberg ville ikke at kongen skulle være til stede. Håndteringen av medaljeutdelingen har skapt sterke reaksjoner i dag.

Utdelingen av Norges høyeste utmerkelse for krigsinnsats skjedde i forbindelse med frigjøringsdagen, på Akershus festning.

Kongen ble lei seg Jørg Lian og Eirik Johan Kristoffersen mottok krigskorset med sverd søndag. Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon mottok medaljen på vegne av ektemannen og faren Trond André Bolle som fikk utmerkelsen post mortem.

Flere uavhengige kilder har bekreftet overfor Dagbladet at kong Harald selv ønsket å tildele Krigskorset med sverd til krigsheltene, og at han personlig så fram til dette. Men det ville ikke statsministeren. 

Kildene sier at  kongen var uønsket under arrangementet på Akershus festning, noe som førte til at kong Harald ble svært lei seg.

Flere kilder bekrefter også at den militære ledelsen av Forsvaret skal ha reagert med vantro da de fikk beskjed fra Forsvarsdepartementet om at kongen ikke fikk være til stede.

Uklar «arbeidsfordeling»

Dagbladet.no kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media