Kongen har hjertefeil

Kongen har klaffefeil i hjertet, og skal opereres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): DETTE SKRIVER SLOTTET: «Under en rutinekontroll på Rikshospitalet tirsdag 15. mars 2005 ble det konstatert at det er inntruffet en endring i Hans Majestet Kongens helsetilstand. 

Kongen er gjennom mange år blitt kontrollert for en klaffefeil som består i en tranghet i klaffen mellom hjertet og hovedpulsåren, såkalt aortastenose.

Denne trangheten har økt meget langsomt, og har ikke plaget ham. Kongens tilstand har vært fulgt nøye.

Da Kongen ble operert for blærekreft i desember 2003, var klaffefeilen fortsatt moderat og uten betydning for inngrepet. Siste rutinekontroll viste imidlertid at trangheten i klaffen nå er blitt høygradig, og Kongens kondisjon er tydelig blitt redusert, selv om han ikke føler seg syk.
 

Denne klaffefeilen har fulgt et helt vanlig utviklingsmønster. Når slike klaffefeil begynner å gi plager, er det alminnelig enighet om at tidspunktet for kirurgisk behandling er kommet. Legene ved Rikshospitalet har besluttet at Kongen skal opereres like over påske.

Inngrepet vil bli utført av et team ledet av professor dr. med. Odd Geiran ved Rikshospitalets Thoraxkirurgisk avdeling.
 

Kongen blir liggende på sykehuset i ca. to uker i forbindelse med inngrepet. Legene regner med at Kongen vil være i funksjon om ca. to måneder. 

Informasjon rundt Kongens sykefravær blir ivaretatt av Det Kongelige Hoff i samarbeid med behandlende leger. Det Kongelige Hoff vil jevnlig sende ut bulletiner om Kongens helse. 

Kronprinsen regent

I den tiden Hans Majestet Kongen er syk vil Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen være Regent, i henhold til Grunnlovens § 41.

Det vil bli endringer i Kongefamiliens offisielle program. Endringene blir kunngjort på www.kongehuset.no 

Påsken

Endringen i Kongens helsetilstand medfører at Kongefamilien ikke kommer til å tilbringe påsken i Sikkilsdalen. Kongeparet oppholder seg i påsken på Kongsseteren.»

HJERTESYK: Kong Harald skal hjerteopereres etter påske for en klaffefeil i hjertet.