UTSATTE UTDELINGEN: Trond Ali Linstad møtte pyntet opp på Urtehagen videregående skole i går, før utdelingen av Kongens fortjenstmedalje ble utsatt av Slottet i siste liten.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
UTSATTE UTDELINGEN: Trond Ali Linstad møtte pyntet opp på Urtehagen videregående skole i går, før utdelingen av Kongens fortjenstmedalje ble utsatt av Slottet i siste liten. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

Kongen har ikke hatt mulighet til å trekke tilbake Fortjenstmedaljen før i år

Statuttene ble endret i mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten har rast etter at det tidligere denne uka ble kjent at omstridte Trond Ali Linstad får Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Etter at tildelingen på Nationaltheateret av sikkerhetsgrunner ble avlyst i går og flyttet til Urtehagen videregående skole, besluttet Slottet å utsette utdelingen av medaljen på ubestemt tid.

- Jeg har snakket med Linstad, og sagt at vi synes denne saken er svært komplisert, vi har bedt om å få litt mer tid til å vurdere den, og vi vil svært gjerne snakke med Linstad. Vi har avtalt å møtes på mandag, sa kommunikasjonssjef på Slottet, Marianne Hagen, til Dagbladet i går.

Endret i mars Ifølge statuttene for Kongens fortjenstmedalje, har kong Harald anledning til å trekke tilbake medaljen, etter at statuttene ble endret i mars i år.

- Det ble innført adgang til å trekke tilbake medaljen, sier Hagen til Dagbladet. 

Det er paragraf sju i statuttene som nå åpner for dette. Den lyder som følger:

« H.M. Kongen avgjør etter å ha hørt medaljerådet, hvorledes det skal forholdes dersom det oppstår spørsmål om å slette en mottaker av Kongens fortjenstmedalje på grunn av uverdig forhold.»

Første gang Skulle Kongen velge å trekke tilbake medaljen, blir det i så fall første gang dette skjer.

- Det har ikke skjedd tidligere at medaljen er blitt trukket tilbake, sier Hagen.  

Årsaken til at statuttene ble endret, er at det i 2008 var diskusjon om hvorvidt den korrupsjonsdømte vannverkssjefen Ivar T. Henriksen på Romerike burde bli fratatt sin fortjenstmedalje.

Da var det imidlertid ikke noen hjemmel for å frata noen medaljen, og Slottets informasjonssjef opplyste til mediene at dette aldri hadde vært noe tema.

- Uheldig Historiker og kongeekspert Trond Norén Isaksen mener det også vil være uheldig for Slottet om Kongen trekker tilbake medaljen.

- Hvis de skulle ombestemme seg, vil det nesten være like ille, for det vil være en politisk ladd beslutning, sa han til Dagbladet i går.

- Det som er uheldig for kongehuset, er at selv om det er Fylkesmannen som innstiller, er det formelt sett kongen som deler ut medaljen, og kongehuset skal jo unngå å bli dratt inn i politisk kontroversielle spørsmål, sa han videre.

Ordfører Fabian Stang advarte både Slottet og Fylkesmannen mot å gi Fortjenstmedaljen til Linstad allerede for en måneds tid siden.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen vil ikke kommentere hva kong Harald tenker om oppstyret eller hvor involvert han er i prosessen nå.

KAN TREKKE TILBAKE MEDALJEN:
Kong Harald kan gripe inn og slette tildelingen av Fortjenstmedaljen.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KAN TREKKE TILBAKE MEDALJEN: Kong Harald kan gripe inn og slette tildelingen av Fortjenstmedaljen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer