Kongen har kreft

Resultatene av prøvene kong Harald har tatt er klare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag innkalte Slottet til pressekonferanse for å informere om resultatet av prøvene som ble tatt av Kong Harald forrige uke. Og det var ikke godt nytt et stort pressekorps tok i mot i dag 13.00.

Rikshospitalet og Radiumhospitalet har i samråd analysert prøvene som ble tatt av Kong Harald i forrige uke.

Kongen har fått påvist kreft i urinblæren. Behandlingen vil bli å fjerne urinblæren, opplyser Slottet.

- Blir frisk

- Kongen er i god form, han har ikke smerter og han har merket seg at legene sier at han skal bli frisk og forholder seg til det, sier hoffsjef Lars Petter Forberg.

Kongen er kommet tidlig til behandling, og det er ingen grunn til å tro at kreften har spredd seg. Etter operasjonen regner vi med at Kongen blir frisk, sier legene.

- Kongen har tatt det som en mann, han har vært veldig avslappet i forhold til det. Han var forberedt på det og har mentalt innstilt seg på operasjonen, sier overlege Håkon Wæhre ved Radiumhospitalet.

- Kongen fikk den endelige diagnose like etter at vi hadde fått den, på lørdag, opplyser legene.

- Har ikke smerter

Selv om prognosen er god kan man ikke garantere at kongen blir frisk.

- I kongens tilfelle er det i et tidlig stadium. Men dessverre må vi fjerne hele blæren, sier Wæhre.

Blærekreft:

  • Kreft er ukontrollert vekst av celler. Når slik vekst foregår i urinblæren, kalles det blærekreft.
  • Blærekreft er den femte mest vanlige kreftformen io Norge. Hvert år oppstår ca 1200 nye tilfeller av blærekreft her til lands.
  • Tre av fire som rammes av blærekreft er menn. Sykdommen rammer hyppigst mennesker over 50 år.
  • Blod i urinen er vanligvis det første symprom på sykdommen. I andre tilfeller kan symptomene komme i form av av urinveisinfeksjon, med hyppig vannlatingstrang og svie ved vannlating.
  • Om blærekreft oppdages mens den ennå er begrenset til blæren, er utsiktene til å bli helt frisk meget gode.

    (Kilde: Kreft.no)

- Kreft betyr at det er en ondartet svulst. men det er mange stadier og grader, sier Talseth.

Røyking behøver ikke ha forårsaket kreften, og legene tror han vil fungere som normalt etter rekonvalesenstiden.

Opereres om en uke

Før operasjonen skal Kongen gjennomgå nye polikliniske undersøkelser ved Rikshospitalet, og han er fortsatt sykmeldt.

Kong Harald legges inn på Rikshospitalet lørdag 6. desember og operasjonen finner sted mandag 8. desember. Inngrepet vil bli utført av overlege Håkon Wæhre, Radiumhospitalet sammen med overlege Trygve Talseth, Rikshospitalet.

- Etter en slik operasjon vil tarmen ikke fungere som normalt. Han vil ha problemer med å spise normal kost, men det vil han klare å bygge langsomt opp. Men vi forventer ikke at kongen skal ha smerter etter en to-tre uker, sier Håkon Wæhre.

Kongen blir liggende på sykehuset i 2-3 uker i forbindelse med inngrepet. Etter sykehusoppholdet vil Kongen være sykmeldt i 2-3 måneder.

Oppdaget tidlig

- Blødningenes lokalisasjon var i blæren. Vi kunne føre instrumenter inn og ta vevsprøver og fikk stoppet blødningen i samme operasjon. Vi fant forandringer i slimhinnen som kan være tegn på kreft. Vi tok kontakt med Radiumhospitalet, som har størst erfaring med kreft, forteller legene.

- Dette har ikke tatt langt tid. Det har tatt den tiden vi trengte for å kunne ta en sikker diagnose og komme fram til en sikker behandling, sier Anstein Bergan ved Rikshospitalet.

- Vevsprøvene ble analysert, og Hans Majestet har kreft i urinblæren. Behandlingen av denne vil være å fjerne urinblæren. Heldigvis kom kongen tidlig til behandling, og etter behandling vil kongen bli frisk, sier Trygve Talseth

Etter omstendighetene skal det stå bra til med Kong Harald.

Kongen vil bli sykemeldt i to til tre måneder. Kongen skal i utgangspunktet ikke ha tilleggsbehandling, men legene utelukker ikke at han kan få tilleggsbehandling etter at man har fjernet blæren.

Haakon holder nyttårstalen

I den tiden Hans Majestet Kongen er sykmeldt vil Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen være Regent, i henhold til Grunnlovens § 41. Det tas forbehold om at det kan bli endringer i Kongefamiliens offisielle program, opplyser Slottet.

Slottet vil avlyse en del selskaper framover. Fylksmannsmiddagen i morgen og middag for Høyesterett på torsdag blir avlyst.

Kongen vil bli boende på Slottet fram til han blir lagt inn 6. desember.

Juleplanene forandres ikke. Legene tror at han vil være ute av sykehuset innen julaften. Kronprins Haakon skal holde årets nyttårstale.

Slottet vil jevnlig sende ut bulletiner om Kongens helse. Følg med på Slottets nettsider.

<B>TRAVLE DAGER:</B> Kronprins Haakon tar over som regent så lenge hans far er sykmeldt. Blant annet skal kronprinsen holde sin aller første nyttårstale i år.
BLIR FRISK:</B> Legene er sikre på at kong Harald blir frisk etter operasjonen.