Kongen i ku-rettssak

Kong Harald og over 100 bønder går nå til søksmål mot bonden Ole Toverud for å få beiterett i Vestmarka i Asker. - Jeg kan ikke la skogen min bli ødelagt, selv om vi snakker om kongen, sier Toverud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slottet har et avslappet forhold til saken. Nå venter vi å få saken rettslig belyst. Jeg mener dette er første gang Slottet er innblandet i en rettsstrid, sier kabinettssekretær Magne Hagen.

- Kong Olav passet på sine besetninger og landbruksvirksomheten sin. Kong Harald er ikke like engasjert i landbruksspørsmål, hevder Toverud.

Dermed er det duket for en majestetisk beiterettsstrid når saken kommer opp i jordskifteretten i Nedre Buskerud - sannsynligvis allerede til høsten.

Kongen møter ikke

Kong Harald kan etter Grunnloven ikke stevnes, og dermed er det hans gardsbestyrer på Skaugum, Ola Aanonsen, som møter i retten.
Advokat Helge Rivrud representerer kongen og bønder i Asker, Bærum og Lier, som nå går til søksmål mot Sylling-bonden Ole Toverud.

- Jeg tror det blir en omfattende sak. Sakens fakta er at én av samtlige grunneiere mener at de andre ikke har beiterett i området. Men Skaugum har for eksempel sluppet sine beitedyr ut i dette området i hele århundret. Dette skjedde i forståelse med tidligere eiere av Ole Toveruds skog, hevder Rivrud overfor Dagbladet.

Ifølge Asker og Bærum Budstikke handler striden om et 8000 dekars stort område i Vestmarka i Asker. Rivruds klienter mener de har beiterett, ettersom området har vært en del av et stort felles beiteområde i flere generasjoner.

Til slakteriet

Beiterett-striden har pågått i flere år. I januar i fjor skrev Ole Toverud et brev til bøndene som brukte hans skog. I fjor høst truet Toverud med søksmål, men nå er det altså bøndene, med kong Harald i spissen, som saksøker Sylling-bonden.

I brevet ga Toverud klar beskjed om at han ikke ville ha dyrene inn på sitt skogsområde.

- Dyrene ødelegger skogen jeg planter. Nok er nok. Jeg må passe på mitt, sier Toverud.
- Hvis kongen er engasjert i landbrukvirksomheten sin, tar han en prat med bestyreren på Skaugum.

Leide ut

Ifølge Toverud og hans advokat, Olav Felland, var det for 10- 15 år siden en uenighet mellom partene. Den ble løst med en foreløpig avtale.

- Toverud leide da ut en del av sine arealer. Denne avtalen ble ikke fornyet, og derfor sendte vi krav om at dyrene må fjernes, sier Felland.

Felland sier at han og Toverud ikke ville innbefattet Skaugum dersom de hadde gått til søksmål.

- Da ville jeg reist søksmålet mot 5- 10 eiendommer. Men når de nå har saksøkt Toverud, kan jeg ikke gjøre annet enn å gjøre jobben min - uansett om kongen er innblandet, sier Felland.

TIL SØKSMÅL: Kong Harald og over 100 bønder går nå til søksmål mot bonde Ole Toverud.