Kongen i pluss

Kongehuset klarte ikke å bruke opp alle pengene de fikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Slottets regnskaper viser millionunderskudd, men det er en sannhet med modifikasjoner.

Selve driften av Den Kongelige Civiliste gikk med 3,55 millioner kroner i minus i fjor. Årsresultatet var minus 2,25 millioner kroner. Men store summer som er overført til dette årets budsjett, er utgiftsført i fjorårets regnskap. Dermed synes det som om Slottet går med millionunderskudd. Sannheten er at driften er sunn og går med noen millioner i overskudd.

Sykdom og krig

Da kongen ble sykemeldt på tampen av fjoråret ble et stort statsbesøk fra Portogal utsatt. Dette sparte kongehuset penger på. Også krigsutbruddet i Irak i fjor førte til endringer i kongefamiliens planer, noe som også fikk innvirkninger på kostnadene. Totalt sparte kongehuset omlag 1,5 millioner kroner i fjor på de to hendelsene, opplyste Hoffsjef Lars Petter Forberg på en pressekonferanse i ettermiddag.

- Vi holdt driftsbudsjettet i fjor. Faktisk lå vi litt foran. Det virkelige driftsresultatet, om vi holder prosjektutgiftene til oppussing og slikt utenom, er på omlag fire millioner kroner, sier Forberg til Dagbladet.no.

Kongehuset drives med andre ord sunt og i pluss.

Kronprinsparet også i pluss

Haakon og Mette-Marit fikk fem millioner kroner fra skattebetalerne i fjor til å drive sin virksomhet. Det ble pluss i regnskapet. Årsresultatet endte på 1,57 millioner kroner. Mye av pengene er overført til årets budsjett og skal brukes til drift og anskaffelser ved Skaugum.

Les hele årsberetningen (pdf-format).

(Dagbladet.no kommer tilbake med mer)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer