Kongen imot aktiv dødshjelp

BERGEN (Dagbladet): - Når spørsmålet om aktiv dødshjelp reises, er det et tegn på at det grunnleggende synet på mennesket er kommet under betydelig press, sa kongen da han besøkte Kirkemøtet i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordene falt under middagen der kongen var gjest, og ingen av deltakerne var i tvil om hva han mente:

- Jeg tolket det som en klar tale mot aktiv dødshjelp, sa biskop Gunnar Stålsett.

Han syntes det var positivt at kongen markerte en holdning som er i overensstemmelse med Kirkens syn.

Bakgrunnen for kongens uttalelse er at Kirkemøtet skal drøfte saken i dag og seinere vedta en uttalelse om aktiv dødshjelp.

- Menneskelivets ukrenkelighet er dypt grunnfestet i vår kultur, sa kongen og understreket dermed sitt syn på saken.

Kirkens oppgave

Etter valgene har årets Kirkemøte en ny sammensetning og det er vanlig at kongen møter det nye Kirkemøtet og hilser på delegatene.

I sin tale kom han også inn på menneskerettighetenes betydning og sa at det burde være Kirkens spesielle oppgave å holde menneskerettigheter opp som fellesverdier på tvers av alle skillelinjer som eksisterer.

Spørsmålene omkring kirkeasyl er ikke oppe til debatt på årets Kirkemøte, men seint i går kveld kom biskopene sammen for å drøfte den siste utviklingen der flere menigheter har bedt om hjelp fra politiet.

- Ingen institusjon

- Asylordningen er ingen institusjon og biskopene har derfor som kollegium vært tilbakeholdne med å gi regler. Men det betyr at vi også må aksepetere at menighetene kommer til ulike konklusjoner i hvordan problemene skal håndteres, sier biskop Gunnar Stålsett.

- Men viser ikke erfaringene at muligheten til asyl har hjulpet mange mennesker?

- Jo, det er ingen tvil om at tallet på de som har fått oppholdstillatelse etter kirkeasyl, bekrefter at kirkeasylet har vært og er et viktig bidrag til demokratiet og til de lover og rettigheter som eksisterer.