Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongen imot samboerskap

For fire år siden sa kong Harald klart fra at samboerskap er uaktuelt for hans barn. Uttalelsene falt i Per Øyvind Heradstveits bok om statssjefen. Siden har trolig kronprinsen fått kongen til å endre mening - slik at Haakon og Mette-Marit nå kan flytte inn sammen på St. Hanshaugen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongen og dronningen har bifalt sønnens ønske om å flytte sammen med kjæresten, men for kongen har trolig saken vært svært vanskelig.

Det er ikke mer enn fire år siden kongen ga klart uttrykk for at samboerskap ikke var aktuelt for kongehusets medlemmer.

- Dette er et helt hypotetisk spørsmål i den nåværende situasjon. Jeg tror jeg nok - om et slikt spørsmål skulle melde seg - ville overtale dem til å gifte seg på normal måte. Hvis det er kommet dit hen at de to likevel kan tenke seg å bo sammen, ville jeg nok overtale dem til giftermål. Og dette er de nok klar over. Samboerskap er et teoretisk og hypotetisk spørsmål i denne sammenhengen.

Dette sa kong Harald på spørsmål fra NRK-veteranen Per Øyvind Heradstveit i boka «Kong Harald - monarki i medvind og motvind».

Motstand

Kongens klare motstand mot samboerskap understrekes ytterligere på Heradstveits spørsmål om kongefamilien i etiske spørsmål må være på den «konservative» side.

- Det tror jeg nok. Vi må ikke føre an og bryte nye veier. Det gjelder da vel for eksempel samboerskap, svarer kongen i boka.

Borgerlig

Ventetida var lang og vond før kongeparet fikk tillatelse til å gifte seg i 1968.

Verken kongen eller dronningen ønsker at deres barn skal utsettes for det samme. Derfor har de strukket seg langt for å akseptere kronprinsens kjæreste. I Heradstveits bok avviser kongen totalt fornuftsekteskap for sine barn.

- Nei, det tilhører en forgangen tid! Slike ekteskap er nesten utenkelige i dag, og jeg vil ikke være med på slike ordninger! Jeg håper for mine barn at de finner partnere som de er glade i.