Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongen kom med sjokolade

Og sportsutstyr til elever i bydelen Harlem i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med ryggsekker og sjokolade ankom kongeparet Harlemskolen PS 161 tirsdag. Der ventet fem forventningsfulle prisvinnere.

De fem elevene, som er fra andre skoler i New York, har vunnet en stilkonkurranse om Norge. Premien er en uke i Oslo i slutten av mai.

De fem er medlemmer av New York Road Runners Foundation (NYRRF), en frivillig humanitær stiftelse som har skole- og fritidsbaserte programmer i belastede bydeler i New York som sin viktigste programpost.

Sport og sjokolade

På Public School 161 Don Pedro Albizu Campos i Harlem ble kongeparet ønsket velkommen av skolens rektor Barbara Brown og direktør for NYRRF, Cliff Sperber. Tre elever, Sabrina De la Rosa, Aaron Marcial og Mame Asta Fall overrakte blomster til de kongelige gjester.

Til prisvinnerne hadde kongeparet med seg Bergans ryggsekker fylt med sportsutstyr, termosflasker og Freia melkesjokolade.

En del elever ved PS 161-skolen demonstrerte linjegymnastikk for kongeparet, til stor jubel for de fremmøtte.

PS 161 har rundt 1.000 elever, og 97 prosent av dem har rett til gratis lunsj, ettersom elevene kommer fra familier med liten inntekt. Mange foreldre snakker ikke engelsk, og de fleste elevene har latinamerikansk bakgrunn. Noen er afroamerikanere eller har bakgrunn fra Midtøsten.

- Et språk alle forstår

Kongen understreket i sin tale ved ankomsten at sport har et språk som alle forstår.

- Sport bringer mennesker sammen fra ulike land, ulike kulturer og ulike samfunnslag. Sport styrker karakter, fysikk og vennskap, sa kongen.

Han la til at dette er noe New York Road Runners Foundation har gjort til sitt motto, og nevnte vår løperdronning Grete Waitz som et godt eksempel. Hun har vunnet New York Marathon hele ni ganger og plassert Norge på kartet for mange newyorkere.

En av de fem elevene som skal reise til Norge, Ebony Claxton, har bursdag på 17. mai.

- Jeg vet at det er grunnlovsdagen i Norge, og jeg gleder meg til å besøke dette landet, sa 11-åringen til NTB med et forsiktig smil.

Håper på slottsbesøk

Den unge jenta skrev en av vinnerstilene, der temaet var betydningen av å bli kjent med andre kulturer og hva løping har betydd for deres interesse for andre kulturer. De øvrige vinnerne er Cullen Golden, Tarik Hawkins, Zsalondi Pope og Ashley Stephenson. For alle disse elevene vil norgesbesøket bli deres første reise utenfor New York.

Dette utvekslingsprogrammet er i år utvidet etter at Norges generalkonsulat i New York har inngått et samarbeid med NYRRF, vår tidligere løperdronning Grete Waitz og Oslo Friidrettskrets. Grete Waitz er styreleder i NYRRF.

I Oslo skal de fem, som er i alderen 11 til 14 år, blant annet delta i TINE-stafetten og senere under arrangementene til Norwegian Festival i New York i oktober.

Etter omvisningen på skolen sa kongen at han håper å se de fem elevene igjen på Slottet når de kommer til Oslo. Han skulle gjerne sett dem i Oslo 17. mai, men å skyve besøket fram i tid står utenfor hans makt.

Festival

Norwegian Festival arrangeres også av generalkonsulatet og finner sted i Central Park i oktober. Festivalen har vært arrangert ti ganger, og i år 2000 proklamerte New Yorks borgermester den søndagen arrangementene finner sted for «Norwegian Festival Day»

FNs barnefond UNICEF er de senere år også trukket inn i dette samarbeidet, og i fjor deltok i alt 6.500 løpere i de tre parkløpene «Norway Run» (3 kilometer), «Grete\'s Great Gallop (halvmaraton) og barneløpet »The Troll Stroll\'.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!