Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongen kommer ikke

Første 17.mai uten kong Harald på Slottsbalkongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grytidlig på morgenkvisten i dag braker det løs for de kongelige. Ti minutter over klokka åtte står dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon klare til å ta i mot barnetoget på Skaugum i Asker.

Klokka halv elleve kommer de kongelige ut på Slottsbalkongen for å vinke til folket. Hele 110 skoler deltar i barnetoget som skal passere kongefamilien på Slottet.

Trofaste på balkongen

Men i år ligger det an til å bli en spesiell seanse fra balkongen: For første gang sitter kong Harald hjemme på Kongsseteren mens resten av familien vinker til barnetoget.

Det er første gang siden tidlig på 70-tallet at den regjerende monarken ikke står på balkongen på Norges nasjonaldag.

Det er liten tvil om at kongen selv ønsker å møte folket på nasjonaldagen. Men allerede rett etter hjerteoperasjonen 1. april gjorde legene det helt klart at kongen må ta bedre vare på helsa si.

Kongen, som nå er 68 år gammel, gjennomgikk en operasjon i urinblæren for halvannet år siden, og i april ble han hjerteoperert to ganger. Det er mye som taler for at Kongen derfor vil følge legenes råd denne gangen og hvile i stedet for å stå på balkongen under det flere timer lange barnetoget.

Hjemme på Kongsseteren

PLIKTOPPFYLLENDE: Hele kongefamilien var samlet på Slottsbalkongen i fjor. I år blir kong Harald hjemme for første gang. Foto: SCANPIX
PLIKTOPPFYLLENDE: Hele kongefamilien var samlet på Slottsbalkongen i fjor. I år blir kong Harald hjemme for første gang. Foto: SCANPIX Vis mer

Både kong Haakon og kong Olav sto på Slottsbalkongen på 17. mai såfremt helsa tillot det. Det samme har kong Harald gjort både før og etter at han ble konge, med noen svært få unntak.

- Han sto ikke på balkongen under krigen. Det er også mulig at han ikke sto der da han studerte i Oxford på 50-tallet, sier Slottets informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen.

Kong Harald er fortsatt sykemeldt etter hjerteoperasjonen han hadde like etter påske og bor nå på Kongsseteren. For første gang kan han derfor følge tv-sendingene fra barnetoget mens han sitter i sofakroken.

Stadig bedring

Det er knappe to uker siden kong Harald ble utskrevet fra Rikshospitalet, og siden har han oppholdt seg på Kongsseteren. Kongen deltok ikke under noen av de offisielle delene av programmet da det japanske keiserparet nettopp besøkte Oslo, men ifølge Aftenposten var keiserparet på privat besøk hos kongen utenom programmet.

Kongen er sykemeldt i minst to måneder etter at han ble hjerteoperert 1. april og vil neppe vise seg i offisielle sammenhenger før juni. I talen sin under keiserbesøket sa kronprins Haakon at kongen er i stadig bedring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!