Kongen lærte av Bondeviks åpenhet

Statsminister Bondeviks åpenhet om sin depressive reaksjon var en av hovedårsakene til at kongen valgte å offentliggjøre kreftdiagnosen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får fra flere kilder bekreftet at både kongefamilien og de ansatte på Slottet lærte mye av Kjell Magne Bondeviks åpenhet for fem år siden.

Det var debatt på Slottet om hvor åpen man skulle være om kong Haralds kreftdiagnose, men kongen selv - ikke minst på grunn av statsministerens erfaringer - tok den endelige avgjørelsen om å offentliggjøre diagnosen.

- Skaper trygghet

- Det ble holdt en pressekonferanse fordi dette er med på å skape trygghet i det norske folket, samt å hindre spekulasjoner, sier hoffsjef Lars Petter Forberg ved Slottet til Dagbladet.

Hoffsjefen understreker at dette var kongens ønske.

- I en slik sammenheng er åpenhet viktig. Når det var trygt for pasienten og de konstitusjonelle spørsmålene var utredet, ønsket kongen at allmennheten skulle ta del i dette, sier hoffsjefen.

Kong Harald tok selv avgjørelsen om å løse legene ved Rikshospitalet og Radiumhospitalet fra taushetsplikten. Kongen fikk vite diagnosen på lørdag, etter at legene hadde besøkt ham på Slottet. Kongen informerte deretter sin kone, dronning Sonja, og den øvrige familie. Slottet informerte også statsminister Kjell Magne Bondevik om diagnosen allerede på lørdag.

Vellykket

Dagbladet får bekreftet at spesielt to eksempler, fra Norge og Danmark, ble tatt med i vurderingen av hvor åpen Slottet skulle være om kreftdiagnosen:

  • Høsten 1998 ble Kjell Magne Bondevik sykemeldt på grunn av en depressiv reaksjon. Bondevik var svært åpen om diagnosen, og fikk mye ros for nettopp dette. På Slottet og i kongefamilien vurderte man Bondeviks åpenhetsstrategi som svært vellykket, og dermed ble håndteringen av statsministerens lidelse brukt som eksempel da det i helga ble bestemt at det norske folket skulle få vite om kongens diagnose.
  • Dronning Margrethe av Danmark ble på 90-tallet operert for kreft i underlivet. Under en operasjon på Århus Kommunehospital fikk dronningen fjernet livmor, eggleder og eggstokker. Det danske hoffet kjørte en svært åpen linje overfor media og publikum. Det danske hoffets håndtering av dronningens sykdom ble også brukt som eksempel.

- Sterkt samhold

En rekke av de ansatte på Slottet møtte i går kong Harald. Kongen var i går i fin form. Han hadde ingen smerter da han hilste på de ansatte, og han satt også en stund på arbeidsrommet sitt.

Kongen legges inn på Rikshospitalet lørdag og blir operert mandag.

FULGTE BONDEVIK: Slottet valgte full åpenhet rundt kong Haralds sykdom etter blant annet å ha vurdert erfaringene fra Bondeviks depressive reaksjon for fem år siden.