Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongen måtte pent vente på pasient i nyrenød

Først mellomlandet SAS-flyet i Bodø fordi en kvinne fikk epileptisk anfall. Om bord igjen kom en pasient i nyrenød. På første seterad satt kongen!

MELLOMLANDET: Under mellomlandinga i Bodø, etter å ha sluppet av en passasjer som fik epileptisk anfall, plukket SAS-flyet opp en pasient som skulle til Oslo for å gjennomføre en nyretransplantasjon. Om bord satt kong Harald. Foto: Hans Arne Vedlog
MELLOMLANDET: Under mellomlandinga i Bodø, etter å ha sluppet av en passasjer som fik epileptisk anfall, plukket SAS-flyet opp en pasient som skulle til Oslo for å gjennomføre en nyretransplantasjon. Om bord satt kong Harald. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To ganger lørdag kveld, på en flyrute fra Tromsø til Oslo måtte SAS-piloten av en Boeing 737 ta avgjørelser av medisinske årsaker som forsinket flyruten.

Om bord satt kongen, som var på vei hjem fra NM i skiskyting på Bardufoss, og ventet.

Kong Harald skulle egentlig ta Forsvarets fly fra Bardufoss til Oslo, men tåkeproblemer på Rygge hindret det i å hente kongen. Dermed tok han det siste ruteflyet fra Tromsø - SAS SK 4423, ned til hovedstaden.

Epileptisk anfall Da flyet hadde passert sør for Bodø fikk en kvinnelig passasjer et epileptisk anfall.

Flymannskapet vurderte saken som alvorlig og landet derfor SAS-maskinen i Bodø, slik at kvinnen kunne få hjelp raskt. Der ble kvinnen hentet av en ambulanse og kjørt til sykehus.

- De vurderte det slik at passasjeren trengte medisinsk hjelp og bestemte seg derfor for å snu og foreta en mellomlanding i Bodø. Det at kongen var om bord er ikke noe videre spesielt. Han flyr av og til med SAS, sier kommunikasjonsdirektør Kenneth W. Vikse til Dagbladet.

Nyrenød Da SAS-maskinen hadde landet i Bodø, skulle et ambulansefly med en pasient som skulle foreta en nyetransplantasjon i Oslo egentlig ta av mot Gardermoen. Men tåkeproblemer i sør gjorde at ambulanseproblemet kunne fått problemer med å lande.

SAS sine Boeing 737 har et autolandingssystem, noe ambulanseflyene ikke har, som gjør det mulig å lande i tett tåke. Dette var piloten av ambulanseflyet veldig klar over, ifølge forumet på nettsiden flightsim.no.

Piloten på SAS-flyet spurte derfor om hva oppdraget til ambulanseflyet var, og hvor mange pasienter det dreide seg om. Ambulanseflyet kunne melde at det dreide seg om en pasient som skulle gjennomføre transplantasjon, og at dette var muligheten hans.

Det var da SAS-piloten ga beskjed om at pasienten kunne reise gratis med dem, og på den måten være sikret at han kom til Oslo samme kveld.

- Den syke passasjeren gikk av og på kom pasienten som skulle til Oslo for en nyretransplantasjon. Det var noe kapteinen måtte ta på sparket og det ble tilrettelagt for pasienten, sier Vikse.

Det var i midlertidig mye som måtte klareres. Oppdraget måtte godkjennes av SAS i Oslo, og pasienten måtte gjennom en sikkerhetskontroll. Ombord på flyet satt tross alt kongen.

- Solid kar Nå hylles kapteinen på et flyforumet for sin noble gjerning.

- Kapteinen som tok avgjørelsen er en solid kar og det forundrer meg ikke at han tok den avgjørelsen, sier kommunikasjonsdirektøren.

Er det noe spesielle hensyn eller prosedyrer når det er en konge om bord?

- Jeg går ut i fra crewet orienterte alle passasjerene om bord om hva som skjedde, sier Wikse.

Alt skal ha gått rolig for seg om bord. Ifølge en på flyforumet minte piloten passasjerene et par ganger om at de hadde en celeber gjest om bord, men fokuset var å få med pasienten.

Slottet har følgende kommentar til episoden:

- Jeg kan bekrefte at kongen var om bord på flyet, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet.

KONGEN OM BORD: Det tok litt tid å få pasienten om bord. Selv om kongen var om bord, brukte de tida de trengte. Foto: Lise Åserud/SCANPIX
KONGEN OM BORD: Det tok litt tid å få pasienten om bord. Selv om kongen var om bord, brukte de tida de trengte. Foto: Lise Åserud/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media