Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Swazilands konge har gitt landet et nytt navn:

Kongen med 15 koner har nå bestemt at landet skal bytte navn

Bytter til eSwatini, som på det opprinnelige språket betyr «stedet for swazilenderne».

BYTTER NAVN: Det lille afrikanske kongeriket Swaziland bytter navn til eSwatini, opplyser landets konge, Mswati III. Foto: Juergen Baetz/dpa/Scanpix
BYTTER NAVN: Det lille afrikanske kongeriket Swaziland bytter navn til eSwatini, opplyser landets konge, Mswati III. Foto: Juergen Baetz/dpa/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det lille afrikanske kongeriket Swaziland bytter navn til eSwatini, opplyser landets konge, Mswati III.

Han har vært konge i landet siden 1986. Han er sønn av Sobhuza II, og arvet tronen etter sin far. Han utøver absolutt makt i landet, og styrer det ved dekret. Mswati III er dessuten gift og har 15 koner.

Når han nå har bestemt seg for å bytte navn på landet, vil det antakelig skje uten særlig problematikk, tror seniorforsker Morten Bøås (PhD) ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

MONARKI: Swaziland er ett av tre monarkier i Afrika, og følger fortsatt en del tradisjonelle prekoloniale skikker - blant annet at kongen kan velge seg en ny kone når han ønsker det. Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters/Scanpix
MONARKI: Swaziland er ett av tre monarkier i Afrika, og følger fortsatt en del tradisjonelle prekoloniale skikker - blant annet at kongen kan velge seg en ny kone når han ønsker det. Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters/Scanpix Vis mer

- Dette er et veldig lite land, som ikke så mange bryr seg om. Jeg tror ikke det spiller så stor rolle at de skifter navn, sier Bøås til Dagbladet.

«Stedet for swazilenderne»

Det var under landets feiring av 50 år med uavhengighet fra Storbritannia at kong Mswati III kunngjorde navnebyttet.

Etter å ha blitt uavhengige har mange afrikanske land «gått tilbake til sine opprinnelige navn», sa kongen.

- Vi skal ikke lenger bli kalt Swaziland fra i dag og framover, fortsatte han.

Ifølge Daily Sabah betyr eSwatini «stedet for swazilenderne» på det - offisielle språket swati.

Det var også dette navnet kongen brukte da han adresserte FNs generalforsamling i 2017, skriver BBC.

- Vil koste

At land skifter navn har skjedd før. For eksempel byttet Kongo navn til Zaire, før det igjen byttet navn tilbake til Kongo.

- Et navneskifte kan være omstridt, men om man tar et navn som ikke indikerer noen tilknytning til andre historiske personer eller områder, bør det kunne skje uten problematikk, sier Bøås.

AFRIKAEKSPERT: Morten Bøås. Foto: Scanpix
AFRIKAEKSPERT: Morten Bøås. Foto: Scanpix Vis mer

Et aspekt ved det å bytte navn er at det kan koste litt, påpeker han.

- Det blir fort noen skilt som må byttes her og der, og spørsmålet er om dette er vel anvendte penger for Swaziland.

- Er det det?

- Antakelig ikke.

Store verdier

Han har selv vært i landet og beskriver det blant annet slik:

- Landet er på mange måter et speilbilde på omvendt modernitet.

- Det er et eksentrisk, knøttlite land, som ble liggende igjen da delte opp Afrika. Det er et gammelt kongedømme, der kongen har stor makt og besitter store verdier. I tillegg har han mange koner, sier Bøås.

Kongen har ofte blitt kritisert for sin luksuriøse livsstil. Mange lokale og internasjonale medier anklager han for å leve et ekstravagant liv, mens folket hans lever i fattigdom. I 2014 satte landet av 61 millioner dollar til kongens utgifter, ifølge Business Insider over lista over de fire rikeste kongene i Afrika.

Han blir imidlertid av egne landsmenn både respektert og ansett som populær.

- Lettelse

Nyhetsbyrået AP skriver at sveitsere har reagert med lettelse på landets navnebytte.

Årsaken er at de to landene ofte blir forvekslet på skjemaer på Internett. Det er ikke klart hvor mye det vil koste den lille enklaven i Sør-Afrika å endre navn.

MANGE KONER: Under landets tradisjonelle nasjonale fester plukker kongen ut en ny kone. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / Scanpix
MANGE KONER: Under landets tradisjonelle nasjonale fester plukker kongen ut en ny kone. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / Scanpix Vis mer

Landet er omsluttet av Sør-Afrika og grenser til Mosambik i øst. Det er bundet til Sør-Afrika gjennom en toll- og valutaunion.

Det er videre et av de få landene i Afrika hvor den etniske befolkningen er mer eller mindre ensartet. Swaziland er også ett av tre monarkier i Afrika, og følger fortsatt en del tradisjonelle prekoloniale skikker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!