ADVARER: Den verste bølgen med smog på flere måneder har rammet Beijing under dronning Sonja og kong Haralds statsbesøk i Kina. I den tette tåken advarer kongen mot konsekvensene av forurensning. Foto: Bjørn Langsem
ADVARER: Den verste bølgen med smog på flere måneder har rammet Beijing under dronning Sonja og kong Haralds statsbesøk i Kina. I den tette tåken advarer kongen mot konsekvensene av forurensning. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Kongen med miljøadvarsel fra Beijing: - Dette er framtida om vi ikke er forsiktige

Det norske kongeparet på statsbesøk fikk oppleve et av Beijings beryktede kjennetegn: Den forurensede smogen.

Beijing (Dagbladet): Den kinesiske hovedstaden har lenge slitt med forferdelig luftforurensing, forårsaket av kullfyrte fabrikker og kull til varmefyring.

SMOG: Sola over Beijing klarte bare så vidt å trenge gjennom den tette forurensingståka i dag. Foto: Bjørn Langsem
SMOG: Sola over Beijing klarte bare så vidt å trenge gjennom den tette forurensingståka i dag. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Etter å ha satt i verk omfattende tiltak, har myndigheten klart å forbedre luften, men de siste dagene har den karakteristiske smogen kommet tilbake for fullt. I kinesiske aviser oppfordres innbyggerne til å beskytte seg med masker.

Smogbølgen sammenfaller med det norske statsbesøket i Kina. I en tale til kinesiske forskere og studenter i dag, snakket kong Harald varmt om klimasamarbeidet mellom Norge og Kina.

Under pressemøtet etter talen kom han med en advarsel.

- Hvis vi ikke er forsiktige, så er det dette som er framtida, sa han med henvisning til den tykke forurensingståka.

Barn må være inne

- Det er en skala for luftforurensing og i Norge sender vi ut advarsel til dem som har luftveisproblemer når verdiene er over 80 PM2.5. Her er det 220 i dag. Dette gjør at havene blir surere, alt henger sammen med alt, sa kong Harald.

Den amerikanske ambassaden måler luftforurensingen i Beijing, og forurensingsnivået ble samme dag klassifisert som «veldig usunt.»

- Kinesiske barn må være inne i dag, hva tenker kongen om det?

- Det er skremmende, sa kongen.

- Settes høyt av Kina

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er sammen med kongeparet under statsbesøket.

- Dette er et viktig område for samarbeid mellom Norge og Kina, sier hun.

Ifølge Søreide er luftforurensning noe Kina setter høyt på dagsordenen.

- De ser at dette ikke er bærekraftig. Dette viser også hvor viktig det internasjonale samarbeidet er. Dette er ikke noe land kan klare alene, sier hun.

Kina satser blant annet stort på sol- og vindenergi, men fortsatt er kull den store energikilden.

- Ikke problem for OL

Det norsk-kinesiske samarbeidet på idrettsfronten var hovedtema for kongeparets program i dag. Til tross for luftforurensingen, ble det gjennomført vennskapsløp i rulleski mellom Norge og Kina i Beijing-gatene i dag.

Kina er vertskap for vinter-OL i 2022, men kongen tror ikke forurensing vil være et problem da.

- Det løste de under sommer-OL. Da stengte de alle fabrikkene. Det gjør de nok denne gangen også, sier han.