Kongen med miljøadvarsel fra Beijing: - Dette er framtida om vi ikke er forsiktige

Det norske kongeparet på statsbesøk fikk oppleve et av Beijings beryktede kjennetegn: Den forurensede smogen.

ADVARER: Den verste bølgen med smog på flere måneder har rammet Beijing under dronning Sonja og kong Haralds statsbesøk i Kina. I den tette tåken advarer kongen mot konsekvensene av forurensning. Foto: Bjørn Langsem
ADVARER: Den verste bølgen med smog på flere måneder har rammet Beijing under dronning Sonja og kong Haralds statsbesøk i Kina. I den tette tåken advarer kongen mot konsekvensene av forurensning. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Beijing (Dagbladet): Den kinesiske hovedstaden har lenge slitt med forferdelig luftforurensing, forårsaket av kullfyrte fabrikker og kull til varmefyring.

Etter å ha satt i verk omfattende tiltak, har myndigheten klart å forbedre luften, men de siste dagene har den karakteristiske smogen kommet tilbake for fullt. I kinesiske aviser oppfordres innbyggerne til å beskytte seg med masker.

Smogbølgen sammenfaller med det norske statsbesøket i Kina. I en tale til kinesiske forskere og studenter i dag, snakket kong Harald varmt om klimasamarbeidet mellom Norge og Kina.

Under pressemøtet etter talen kom han med en advarsel.

- Hvis vi ikke er forsiktige, så er det dette som er framtida, sa han med henvisning til den tykke forurensingståka.

Barn må være inne

- Det er en skala for luftforurensing og i Norge sender vi ut advarsel til dem som har luftveisproblemer når verdiene er over 80 PM2.5. Her er det 220 i dag. Dette gjør at havene blir surere, alt henger sammen med alt, sa kong Harald.

Den amerikanske ambassaden måler luftforurensingen i Beijing, og forurensingsnivået ble samme dag klassifisert som «veldig usunt.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer