Kongen møter Jeltsin

Snart møtes Kong Harald og Russlands president Boris Jeltsin til samtale i Kreml. Det er et av høydepunktene under kongeparets statsbesøk i Russland neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongen til russisk atomrenseanlegg

Mandag 25. mai ankommer kongeparet Moskva, hvor president Jeltsin inviterer til middag i Kreml. Dagen etter skal kongen åpne et norsk-russisk næringslivsseminar, før han og presidenten på nytt møtes. Denne gangen på tomannshånd, for en knapp times samtale.

Dronning Sonja og kong Harald skal deretter følge et tettpakket program som innebærer stopp ved en rekke museer, kirker og gallerier. Dronningen får omvisning i Novodevitsjij-klosteret, og besøker Tretjakov-galleriet sammen med Fru Jeltsina. Sammen spiser kongen og dronningen lunsj i den norske ambassaden, før Bolsjoj-teateret tar dem imot kvelden før avreise til St. Petersburg.

Onsdag 27. mai ankommer kongeparet St. Petersburg, hvor de blant annet skal overvære en konsert med Truls Mørk og Iliona Jansons. Kong Harald skal foreta den offisielle åpningen av Det norske universitetssenter, og åpne Moelven Energo i forstaden Kolpino. Dronningens program består blant annet av besøk i St. Isaacs-katedralen, og åpning av den norske utstillingen «Kvinner i tre og tekstil» i Rumiantsev-palasset.

Torsdag 28. mai kommer kongeparet til Murmansk, hvor kong Harald først og fremst skal besøke et renseanlegg for flytende radioaktivt avfall. Det blir også tid til å overvære Dramateaterets «Peer Gynt» og en norsk-russisk kunstutstilling i Murmansk kunstmuseum. Dronningen skal i tillegg besøke en skole med norsk-elever og et hjem for eldre.

Kongeparet forlater Murmansk lørdag formiddag, og ankommer Oslo på ettermiddagen.