Kongen møtte veteranene

De kom i hopetall og de reiste ofte jorda rundt før de havnet i «Little Norway», ungguttene som hadde bare en tanke i hodet: Å kjempe mot tyskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle veteranene som møtte fram i Muskoka og Toronto for å hilse på kong Harald og dronning Sonja i går var preget av stundens alvor. Det var frihetsdagen 8. mai, og mange av deres kullkamerater ble drept under krigen.

Men minnene har de beholdt: Om et fantastisk samhold under en legendarisk sjef, oberst Ole Reistad, meget streng og utpreget rettferdig. Det var flere veteraner som reagerte på at Reistads navn ikke ble nevnt med et eneste ord under samlingen i Muskoka. Han var tross alt sjefen i «Little Norway» gjennom fire år.

- Vi var stort sett mellom 18 og 21 år, og de fleste kom via Sverige. Den legendariske norsk-amerikanske generalen Bernt Balchen satte mot slutten av krigen opp en luftbro og fikk over 300 ungdommer til «Little Norway» på bare noen få måneder, forteller Abel Abrahamsen, opprinnelig fra Trondheim.

Spesiell skjebne

Det var mange ulike skjebner som kom sammen i Toronto onsdag for å minnes gamle dager og hilse på kongen. Per Waller er en av dem. 84-åringen gikk til aksjon allerede 9. april 1940, fordi han viste at noen jagerfly var kommet til Fornebu fra USA.

I all fart ble flyene montert og gikk på vingene, sju i alt. De klarte å skyte ned fire tyske fly før det hele var over. Så bar det via England til Canada for unge Waller som for så mange andre.

- Jeg gjennomførte flyutdannelsen, men fortsatte som instruktør og ble etter hvert for gammel til å være jagerflyger, så jeg havnet i Bomber Command i England, forteller den ungdommelige 84-åringen til NTB.

På sitt aller første bombetokt over Tyskland blir Waller skutt ned, havner i fangeleiren Stalag Luft 3, rømmer gjennom en underjordisk tunnel og er en av de mange som er udødeliggjort gjennom den kjente filmen «Den store flukten».

Vår egen maskot

Kongen ga seg god tid til å snakke med flere av veteranene under en stor mottagelse i Toronto onsdag kveld. Og veteranene hadde god tid og ville gjerne friske opp gamle minner, de fleste hadde møtt kongen før.

- Han er jo liksom vår egen maskot, sier Alf R. Bjercke, som ble utdannet som navigatør i «Little Norway», mens skolen ennå holdt til i Toronto. Og mange møtte lille prins Harald og han kjente enkelte av dem igjen.

- Hva snakket dere så lenge om, spør NTB Birger Tidemann-Johanessen, etter at kongen har gått videre. -Vi har mange minner fra «Little Norway», blant annet da jeg fikk i oppdrag å kjenne om badevannet i tjernet utenfor leiren var passe varmet til at lilleprinsen kunne bade, sier han underfundig.

- Ser du ikke at det kommer røyk opp av vannet, hopp uti, ropte en bestemt oberst Reistad, og prins Harald hoppet. Men det var i oktober og frostrøyk og som steg opp av tjernet - ikke vanndamp, forteller Tidemann-Johanessen.

Veteranene sier samstemmig at Reistad var like bestemt overfor prins Harald som overfor sine rekrutter. Den myndige obersten gikk ikke av veien for å gi prins Harald en skjennepreken, hvis han mente den var fortjent.

Populære nordmenn

Tidemann-Johanessen kom hjem fra Vinterkrigen i Finland, bare for å begi seg videre til England etter det tyske overfallet på Norge. Slik tenkte de fleste ungguttene: Komme seg videre til England for å fortsette kampen.

Ungguttene i «Little Norway» hadde aldri noe problem med å klare teorien på flyskolen. De lå alltid i øverste sjikt sammenlignet med de andre skolene, der ulike nasjonaliteter var samlet, forteller Abrahamsen, som i dag bor i New York.

- En av mine kullkamerater var senere stortingspresident Jo Benkow, sier Abrahamsen, som tilhører det siste kullet fra «Little Norway».

- Vi fikk ikke flygervingen før i juni, og da var krigen over, legger han til.

Canada holder minnene om «Little Norway» høyt i hevd, men slik er det ikke i Norge, er veteranene enige om. Der er det liten interesse for den innsats som ble gjort under krigen.

- Mine barn hadde ingen interesse av å høre om krigserfaringene og mitt opphold i «Little Norway». Men mine barnebarn får aldri nok, og vil stadig vite mer, sier Alf R. Bjercke til NTB.

(NTB)

AVDUKING:Kong Harald avduket et propellfly da kongeparet besøkte Little Norway, Muskoka, onsdag under statsoppholdet i Canada.