Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongen og jeg

Lørdag kommer gitarkongen James Burton til Konserthuset i Oslo. Han er en av flere gitarister som fortsetter å gi Elvis akkompagnement - 29 år etter hans død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INGEN ROCKSTJERNE har fått flere etterfølgere enn Elvis Presley. Et ukjent antall Elvis-etterlignere herjer til enhver tid kloden i sin alminnelighet og Las Vegas i særdeleshet. Mer eksklusivt er det at musikerne Elvis brukte, stadig er i full sving. Lørdag kommer fire av turnémusikerne til kongen av rock\'n roll til Oslo, nærmere bestemt pianisten Glen D. Hardin, trommeslageren Ronnie Tutt, bassisten Jerry Scheff og ikke minst supergitaristen James Burton.Til sammen har disse fire musikerne opptrådt med Elvis 3900 ganger. Burton har rekorden med 1128 konserter i perioden 1969-1977. Elvis gjennomførte i denne tida et halsbrekkende antall konserter over hele USA, med et orkester James Burton i 1969 ble spurt om å sette sammen for ham - da han etter mange års tilbaketrukkethet besluttet å opptre på scenen igjen.

ELVIS\' KARRIERE har som kjent tre markerte faser. Den første rommet siste halvdel av 1950-tallet. Elvis sto fram som selve symbolet på rockens gjennombrudd, med fettsleik, omstridte hoftebevegelser og en rå blanding av country og blues som i utgangspunktet fikk betegnelsen rockabilly.Men han var ikke alene. Ved siden av Elvis\' energisk hulkende og hikstende vokal bidro gitaristen Scotty Moore med en fornyelse av gitarsoloen. Moore var en pioner, som i alle år seinere er blitt betraktet som en av tidenes største og mest kreative rock-gitarister. Han har ikke hvilt på sine laurbær. Etter Elvis\' død har han stadig demonstrert sin formidable teknikk, blant annet under diverse Norges-besøk der han har backet norske vokalister.

NESTE GITARIST ut møtte Elvis på tampen av 60-tallet, den andre fasen i karrieren - der sangeren sluttet å opptre på scenen og viet seg til en tvilsom filmkarriere i Hollywood. Men Elvis var også en 68\'er, i den forstand at han gjennom det seinere så berømte comeback-showet på TV gjorde opprør mot sitt eget image. I 1969 dro han i studio i Memphis og spilte inn en av sine beste plater noensinne, ved hjelp av blant andre gitaristen Regggie Young, mannen som skapte det berømte innledningsriffet til «In the Ghetto». I fjor var Young og de andre studiomusikerne fra hine år i Oslo, der de backet norske sangere på Rockefeller i Oslo.

DEN MEST kjente av gitaristene til Elvis er likevel James Burton. Lørdag får vokalistene Kristopher Schau, Henning Kvitnes, Trond Granlund, Stephen Ackles og Paal Flaata æren av å synge mens Burton spiller sologitar. Han startet sin karriere som 14-åring med å lage riffet til Dale Hawkins-hit\'en «Suzie Q» i 1956. Siden har han spilt med artister som Ricky Nelson, Frank Sinatra, Merle Haggard, Everly Brothers, John Denver, Jerry Lee Lewis, Monkees, Emmylou Harris, Gram Parsons og Elvis Costello.Elvis selv pleide å introdusere Burton som sin favorittgitarist. Under en konsert strakte en ung asiatisk jente seg opp mot scenen. Elvis spurte hva hun ville ha, kanskje et av de berømte skjerfene han stadig delte ut? «James Burton,» svarte jenta. Elvis begynte å le, hjalp henne opp på scenen og førte henne bort til Burton som ga henne et kyss på kinnet. «Nå kan jeg få et skjerf,» svarte jenta, før hun igjen ble sendt ned i folkehavet.