Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongen og Rimi-Hagens jaktvenn

Jan Erik Blom er en ettertraktet guide som har jaktet med de fleste toppene i norsk næringsliv. Samt kong Harald.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blom er kjent som mannen som har skutt verdens største bjørn i Alaska. Dagbladet får være med den medieskye Blom på treningstur i Nordmarka med jaktchampionen Jerva.

- Nå slipper jeg bikkja. Om en stund vil hun muligens begynne å bjeffe. Da har hun funnet elg. Så lenge hun bjeffer, er elgen der. Slutter hun, legger elgen på sprang og hunden vil følge på taus, forklarer Blom entusiastisk.

Jan Erik Blom driver et varemeglingsfirma. Stein Erik Hagen eier deler av firmaet, som holder til i Hakon Gruppens lokaler. Blom har jaktet med kongen i 16 år og er gift med dronningens hoffdame, Lise Blom.

- Jeg var med da kronprinsen (Haakon) felte sin første elg. Og da den danske kronprinsen fikk sin. Men kongehuset vil jeg ikke snakke mer om, understreker Blom. Han skal imidlertid på jakt med kongen i år også - i Sikkilsdalen.

SOLA SKINNER over gule myrer og Jan Erik Blom er i sitt ess. På kort tid har han fikset bål i den våte marka, setter på kaffekjelen og panna med flesk.

- Hør! Der er bikkja. Hun har funnet elg. Nå blir hun stående i los så lenge elgen er der, smiler Blom og slår ut hendene.

- Slik er det å være på jakt. Er det ikke koselig?

- Hvorfor vil næringslivstoppene jakte med akkurat deg?

- Jeg har vært så heldig å ha noen gode hunder. Det er bestandig attraktivt. Og når man har tatt en verdensrekord blir man ikke akkurat mindre interessant. Da tror de du er dyktig, ler Blom.

- Har du opplevd å høre store planer bli lagt?

- Det er klart det snakkes både forretning, markeder og politiske vanskeligheter. Man kan ikke unngå å høre ting. Men når det blir alvor bruker jeg å trekke meg tilbake. Det føles mest naturlig, mener Blom som i tillegg til Hagen og kongen har jaktet med Åge Korsvold, Jens P. Heyerdahl, Engebret Fekene, Morten Werring, Einar Nagell-Erichsen, Vibeke Nagell-Erichsen, Jens Ulltveit Moe, Johan Andresen junior og Gerhard Heiberg - for å nevne noen.

- Jakter kongen og Stein Erik Hagen sammen?

- Det vet ikke jeg noe om, svarer Blom.

MØRKET SENKER seg over Nordmarka. Lufta blir skarp. Men verken fotografen, på jakt etter elg, eller hunden som står i los med elgen, er kommet tilbake. Men fotografen dukker til slutt opp - våt til lårene.

- Nå drar vi bare hjem. Hunden vil bli stående i los resten av natta. Jeg slenger ut en striesekk på parkeringsplassen og da vil han ligge der når jeg henter han i morra tidlig, sier Blom.

Og det gjorde den.

Jan Erik Blom har skutt verdens største bjørn, og er populær jaktkamerat for næringslivstoppene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!