Kongen og veteranene settes på sidelinjen under feiringen av 8. mai

- Ubegripelig og talentløst at de klarer å gjenta det samme som i fjor, sier Generalsekretær i Norges Forsvarsforening.

FÅR IKKE VÆRE MED: Seremonien ved Max Manus-statuen på Akershus festning får ikke være med i regjeringens offentlige program for feiringen av frigjøringsdagen den 8. mai. - Beklagelig, mener generalsekretær i Norges Forsvarsforening, Christian Bugge Hjort. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FÅR IKKE VÆRE MED: Seremonien ved Max Manus-statuen på Akershus festning får ikke være med i regjeringens offentlige program for feiringen av frigjøringsdagen den 8. mai. - Beklagelig, mener generalsekretær i Norges Forsvarsforening, Christian Bugge Hjort. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor ble kong Harald lei seg da han 8. mai ikke fikk lov å være med på utdelingen av Krigskorset med sverd til spesialsoldatene Trond Bolle, Eirik Johan Kristoffersen og Jørg Lian for deres innsats i Afghanistan.

Under årets markering av frigjøringsdagen vil kongen være til stede og etter det Dagbladet erfarer skal han legge ned en krans. Generalsekretær i Norges Forsvarsforening, Christian Bugge Hjorth, mener det ville vært naturlig om kongen hadde en større rolle under markeringen.

- Kongen bør og skal ha en viktig rolle under markeringen av 8. mai. Det burde Jens Stoltenberg, regjeringen og dens rådgivere ha forstått etter det som skjedde i fjor, da kongen ikke fikk lov å dele ut Krigskorset til krigsheltene fra Afghanistan, sier han.

- I parantes Han understreker at frigjøringsdagen først og fremst er kongehusets, nasjonens og frihetskjemperenes dag, og at å endre på dette bildet er direkte ansvarsløst.

- Når jeg tenker på frigjøringen, ser jeg for meg kong Olav, dengang kronprins Olav, i åpen bil på rådhusplassen, med frihetskjemperen Max Manus som livvakt i forsetet. Det er ikke dagens politikere, som ikke har hatt noen rolle i frigjøringskampen, som skal markeres 8. mai. I årets program står kongens tilstedeværelse skrevet i parantes. Altså er kongen en parantes i feiringen av frigjøringsdagen, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer