Kongen og veteranene settes på sidelinjen under feiringen av 8. mai

- Ubegripelig og talentløst at de klarer å gjenta det samme som i fjor, sier Generalsekretær i Norges Forsvarsforening.

FÅR IKKE VÆRE MED: Seremonien ved Max Manus-statuen på Akershus festning får ikke være med i regjeringens offentlige program for feiringen av frigjøringsdagen den 8. mai. - Beklagelig, mener generalsekretær i Norges Forsvarsforening, Christian Bugge Hjort. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FÅR IKKE VÆRE MED: Seremonien ved Max Manus-statuen på Akershus festning får ikke være med i regjeringens offentlige program for feiringen av frigjøringsdagen den 8. mai. - Beklagelig, mener generalsekretær i Norges Forsvarsforening, Christian Bugge Hjort. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor ble kong Harald lei seg da han 8. mai ikke fikk lov å være med på utdelingen av Krigskorset med sverd til spesialsoldatene Trond Bolle, Eirik Johan Kristoffersen og Jørg Lian for deres innsats i Afghanistan.

Under årets markering av frigjøringsdagen vil kongen være til stede og etter det Dagbladet erfarer skal han legge ned en krans. Generalsekretær i Norges Forsvarsforening, Christian Bugge Hjorth, mener det ville vært naturlig om kongen hadde en større rolle under markeringen.

- Kongen bør og skal ha en viktig rolle under markeringen av 8. mai. Det burde Jens Stoltenberg, regjeringen og dens rådgivere ha forstått etter det som skjedde i fjor, da kongen ikke fikk lov å dele ut Krigskorset til krigsheltene fra Afghanistan, sier han.

- I parantes Han understreker at frigjøringsdagen først og fremst er kongehusets, nasjonens og frihetskjemperenes dag, og at å endre på dette bildet er direkte ansvarsløst.

- Når jeg tenker på frigjøringen, ser jeg for meg kong Olav, dengang kronprins Olav, i åpen bil på rådhusplassen, med frihetskjemperen Max Manus som livvakt i forsetet. Det er ikke dagens politikere, som ikke har hatt noen rolle i frigjøringskampen, som skal markeres 8. mai. I årets program står kongens tilstedeværelse skrevet i parantes. Altså er kongen en parantes i feiringen av frigjøringsdagen, sier han.

- Jeg, og mange med meg, ønsker at kommende generasjoner skal beholde det bildet etterkrigsgenerasjonen har av frigjøringen: kongen, kronprinsen, norske motstandsmenn og jublende folkemasser.

- Veteranene dyttes til side 7. juni i fjor avduket veteran og krigshelt Gunnar «Kjakan» Sønsteby den nye statuen av krigshelten Max Manus. Forsvarsforeningen har fått ansvar for å hvert år fremover holde en seremoni ved statuen 8. mai. Bugge Hjorth foreslo overfor Kommandantskapet på Akershus festning å gjøre noe ekstra ut av den årlige kransenedleggingen og inkludere seremonien i 8. mai-programmet.

Kommandantskapet var positive til forslaget, men nesten to måneder senere får han beskjed om at seremonien ved Max Manus-statuen ikke er kommet med i Forsvarsdepertementets program for 8. mai og at det derfor blir «helt feil og gjennomføre en seremoni som ikke står på programmet for 8. mai feiringen i Hovedstaden».

- Dette er ikke Kommandantskapets skyld, de følger kun ordre. Det er Forsvarsdepartementet som står bak også denne avgjørelsen. For meg virker det hele nesten som et PR-stunt fra regjeringens side, hvor de vil vise at de støtter veteranene, sier Bugge Hjorth, som har henvendt seg til departementet og forsvarsministeren angående saken uten å få svar.

Bugge Hjorth sier han ikke tviler på at regjeringen ønsker å hedre veteranene og kongen, men at det gjøres på feil måte. Han mener det er det symbolske bildet folk har av frigjøringsdagen og den folkelige følelsen knyttet til 8. mai som er viktigst.

- Ubegripelig og talentløst at de klarer å gjenta det samme som i fjor, sier Bugge Hjort.

- Ikke plass - Det er viktig at frigjøringsdagen ikke politiseres. Denne dagen bør domineres av de som har gjort en innsats, ikke politikere. La oss hedre de som hedres bør, sier han.

- Jeg synes det er veldig merkelig at de ikke ser hvor dårlig dette tar seg ut. Jeg mener forsvarsministeren burde ha grepet inn. Jeg håper i beste fall at dette misforståelse og håper inderlig at vi kan få til dette.

Seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet bekrefter at det nok ikke er noen misforståelse og det at offentlige programmet ikke vil endres på.

- DYTTES TIL SIDE: Generalsekretær i Norges Forsvarsforening, Christian Bugge Hjorth mener kongen og veteranene dyttes til side og må stå på sidelinjen under feiringen av frigjøringsdagen 8. mai. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
- DYTTES TIL SIDE: Generalsekretær i Norges Forsvarsforening, Christian Bugge Hjorth mener kongen og veteranene dyttes til side og må stå på sidelinjen under feiringen av frigjøringsdagen 8. mai. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

- Det foregår veldig mange markeringer av 8. mai rundt om i hele landet, og her i Oslo. Vi har begrenset plass i vårt program og har gjort en vurdering på at denne seremonien ikke fikk plass akkurat i år.

Bugge Hjorth forteller at Forsvarsforeningen vil gjennomføre seremonien, hvor kaptein Jørg Eide vil holde tale.

Kongen enig Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Det kongelige hoff, forteller at kongen og statsministeren er helt enige om hvordan 8. mai-markeringen skal foregå.

- Det som er avgjørende for oss er om det deles ut Krigskorset eller ikke. Det gjør det ikke i år, sier Hagen.

Parentesen rundt «kongen» tror hun er der for pressen.

- Den står nok der for at journalister skal forstå at han skal være til stede, sier Hagen.

Statssekretær Hans Kristian Amundsen ved Statsministerens kontor har følgende kommentar:

- Hans Majestet og statsministeren er helt enige om program og kongens deltakelse. 8. mai er en viktig dag for å hedre innsatsen norske soldater har gjort tidligere og gjør i dag, sier han.

FREDSDAGENE I 1945: - Jeg ønsker at kommende generasjoner skal beholde det bildet etterkrigsgenerasjonen har av frigjøringen: kongen, kronprinsen, norske motstandsmenn og jublende folkemasser, sier Christian Bugge Hjorth.
Foto: NTB / Scanpix
FREDSDAGENE I 1945: - Jeg ønsker at kommende generasjoner skal beholde det bildet etterkrigsgenerasjonen har av frigjøringen: kongen, kronprinsen, norske motstandsmenn og jublende folkemasser, sier Christian Bugge Hjorth. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer