Kongen opplevde tsunami og tunnelbrann i Lyngen

Katastrofescenariet er både skremmende og sannsynlig: En gigantisk steinblokk raser ut i Lyngenfjorden og skaper en 45 meter høy tsunami.

DRAMATISK TUNNELBRANN: 
Kong Harald og dronning Sonja fikk se en dramatisk redningsaksjon i en tunellbrann da de gjestet beredskapsøvelsen Barents Rescue i Lyngen onsdag.
Foto: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/NTB SCANPIX
DRAMATISK TUNNELBRANN: Kong Harald og dronning Sonja fikk se en dramatisk redningsaksjon i en tunellbrann da de gjestet beredskapsøvelsen Barents Rescue i Lyngen onsdag. Foto: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette er bakgrunnsscenarioet som spilles ut i den store beredskapsøvelsen Barents Rescue som startet i Lyngen onsdag. Mannskaper fra fire land deltar i øvelsen, som tar utgangspunkt i en reell fare i Troms.

Evakuering På Nordnesfjellet er det avdekket at en enorm steinblokk er i ferd med å løsrive seg fra fjellet. Måleinstrumenter er satt på plass for å gi et forvarsel når det oppstår fare for at steinblokken raser ut.

- Det kan skje nå, eller om 50 år, eller om 1.000 år. Ingen vet. Men av og til må vi prøve ut store katastrofescenarier i virkeligheten, sier direktør Per Brekke i Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

Stor innsats Både justisminister Grete Faremo (Ap) og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) var med da kong Harald og dronning Sonja gjestet øvelsen onsdag. De fikk også en omvisning på Nordnesfjellet der de fikk se målestasjonene som overvåker bevegelser i berget.

Kongeparet og statsrådene fikk også se hvordan politi- og brannmannskaper håndterer en tunnelbrann etter en simulert kollisjon under evakuering av lokalbefolkning som rømmer unna den kommende tsunamien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer