Kongen av Thailand er død

Kongen overlevde 12 statskupp og 19 grunnlovsendringer. - Sønnen har en umulig oppgave

Verdens lengst regjerende monark, kong Bhumibol, døde i dag. Kronprinsen er en festløve som omtales som «en forhatt figur siden 1970-tallet».

IKON: Kong Bhumibol av Thailand er et nasjonalikon, og har sittet over 70 år på tronen. Store menneskemasser har samlet seg utenfor Siriraj-sykehuset i Bangkok etter at dødsfallet ble kjent i dag. Foto: REUTERS/Jorge Silva / NTB scanpix
IKON: Kong Bhumibol av Thailand er et nasjonalikon, og har sittet over 70 år på tronen. Store menneskemasser har samlet seg utenfor Siriraj-sykehuset i Bangkok etter at dødsfallet ble kjent i dag. Foto: REUTERS/Jorge Silva / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Scenene utenfor Siriraj-sykehuset i Bangkok er ikke til å ta feil av. Store folkemengder samlet utenfor sykehuset der Thailands konge Bhumibol Adulyadej (88) døde tidligere i dag.

Han var verdens lengst regjerende, levende monark etter at han overtok tronen som 18-åring i 1946. Han ble formelt kronet i 1950, og var dermed vært Thailands konge i 70 år.

Hans død har ikke gått upåaktet hen blant verdens ledere.

USAs president, Barack Obama hedrer Bhumibol og omtaler han som en «utrettelig forkjemper» for Thailands utvikling. Han hyller også hans «uselviske innsats» for å bedre livene til sine undersåtter.

- Jeg hadde gleden av å møte Hans majestet under et besøk til Thailand i 2012, og husker hans varme, så vel som hans dype kjærlighet og medfølelse for det thailandske folk, sa Obama ifølge NTB.

VISTE SEG SJELDENT: De siste åra viste kong Bhumibol seg sjeldent offentlig på grunn av sviktende helse. Her fra 2010. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/NTB scanpix
VISTE SEG SJELDENT: De siste åra viste kong Bhumibol seg sjeldent offentlig på grunn av sviktende helse. Her fra 2010. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/NTB scanpix Vis mer

- Kjenner ikke til noe annet

Marte Nilsen, forsker ved forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), understreker at tomrommet etter kongen blir stort.

- De aller fleste i Thailand kjenner ikke til noe annet. Siden Thailand ble et konstitusjonelt kongedømme i 1932, har det vært 19 grunnlovsendringer og 12 militærkupp. Han har vært den eneste stabiliteten i landet og nå er han borte, sier forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Marte Nilsen, til Dagbladet.

Kongebroren skutt

Da han ble født regjerte hans barnløse onkel Prajadhipok. I 1935 tok Bhumibols ni år gamle bror Ananda over tronen. Bhumibol var imidlertid født i USA og vokst opp i Sveits.

Der studerte han, og ble helt til andre verdenskrig var over i 1945. Allerede året etter, i 1946, ble hans kongebror skutt under mystiske omstendigheter i sin egen seng. Tronen ble dermed overlatt til 17 år gamle Bhumibol.

En trone han har hatt helt siden.

- Det er en stor landesorg som vil prege Thailand nå som han er borte. Han er veldig høyt elsket blant mange. Samtidig er dette en da man har sett komme, ettersom han har vært syk i mange år. Det er knyttet et nasjonalt traume til dagen han skulle dø, og mye av det som har skjedd i thailandsk politikk de siste ti åra er preget av dette traumet, sier PRIO-forskeren.

I hans periode har militærstyrene kommet og gått. Thailand ble utsatt for nok et militærkupp i 2014, som effektivt har ledet landet inn i et militærdiktatur. Det er ett av mange regimer som har hatt makta i løpet av de 70 åra med Bhumibol.

ET ÅRS SORG: Det er erklært et års landesorg i Thailand som følge av dødsfallet. Foto: REUTERS/Jorge Silva/NTB scanpix
ET ÅRS SORG: Det er erklært et års landesorg i Thailand som følge av dødsfallet. Foto: REUTERS/Jorge Silva/NTB scanpix Vis mer

- Bhumibol er ikke statsoverhode lenger. Det vil føre til et maktvakuum. Han har ikke utøvd så mye makt personlig, men har vært selve personifiseringen av et politisk system som nå må finne et nytt uttrykk, sier hun.

Hun forklarer at han har vært mer en gallionsfigur for systemet i Thailand som mange har nytt godt av og forholdt seg til.

- Nå blir det en ny monark og et nytt kongsråd. Politisk blir det mange forandringer. Et større spørsmål er kanskje hva slags system Thailand skal ha framover. Monarkiet blir ikke det samme uten ham, og det er en debatt som må tas. Samtidig er lovene for majestetsfornærmelse så strenge at de i praksis forbyr enhver diskusjon om kongehuset, sier Nilsen.

IVRIG: Bhumibol var kjent som en ivrig fotograf, en interesse han tok til seg da han vokste opp og studerte i den sveitsiske byen Lausanne. Foto:REUTERS/Sukree Sukplang/NTB scanpix
IVRIG: Bhumibol var kjent som en ivrig fotograf, en interesse han tok til seg da han vokste opp og studerte i den sveitsiske byen Lausanne. Foto:REUTERS/Sukree Sukplang/NTB scanpix Vis mer

Kontroversiell prins

Det er kong Bhumibols sønn, kronprins Maha Vajiralongkorn (64), som tar over tronen.

Kronprinsen er ikke spesielt godt likt blant folket, og det har lenge vært snakk om alternative tronfølgere.

Dette blant annet på grunn av de mange overskriftene knyttet til hans ekstravagante livsstil.

The Guardian skriver at Vajiralongkorn har vært gjennom tre skilsmisser, blitt gjenstand sladder etter vill festing og har også erklært en puddel som offiser i det thailandske militæret.

Andrew McGregor Marshall, en britisk Thailand-korrespondent har følgende å si om folkets oppfatning av kronprinsen:

- Nesten alle har hørt om utskeielsene hans. Han har vært en forhatt figur siden 1970-tallet.

- Kanskje kunne hun overtatt

I de høyere kretser har Vajiralongkorns oppførsel ført til skepsis.

Under en samtale med USAs ambassadør skal daværende sjef for luftforsvaret, Siddhi Savetsila, ha uttalt et håp om at Maha Chakri Sirindhorn skulle ta over istedenfor prinsen.

Sirindhorn, som er søsteren til kronprinsen, er, ifølge The Guardian, regnet av flere som en mer passende arving til den nå avdøde kongen.

Dette på tross av at Thailand aldri har hatt noen kvinnelig regent.

- Hvis kronprinsen hadde dødd, kunne hva som helst ha skjedd. Kanskje kunne hun ha overtatt hans plass, skal Siddhi Savetsila ha sagt, nærmest håpefullt, ifølge den britiske avisa.

- Umulig oppgave

Også PRIO-forsker Nilsen tror den 64 år gamle prinsen kommer til å slite med å fylle skoene til faren.

Thailand går nå inn i en sørgeperiode på et år, og at alle former for underholdning skal tones ned de neste 30 dagene.

- Sønnen har en umulig oppgave. Han er 64 år gammel og har levd et helt liv der han har ventet på å bli konge. Han er blitt fulgt med argusøyne hele veien. Den karismaen og ikoniske posisjonen kongen har hatt, er blitt bygd opp gjennom flere tiår. Kronprinsen vil ikke få den, fastslår Nilsen.

Kong Bhumibol var også en av verdens rikeste monarker. Gjennom kontroll av det nasjonale kongelige eiendomsfondet, anslås det at han satt på verdier i overkant av 300 milliarder kroner.

UNG: Allerede som 17-åring overtok Bhumibol tronen, men studerte likevel i Sveits fram til 1951. Her med kona Sirikit Kitigakara og dattera Ubol Ratana i Lausanne i 1951. Foto:KEYSTONE/PHOTOPRESS-ARCHIV/Str/NTB scanpix
UNG: Allerede som 17-åring overtok Bhumibol tronen, men studerte likevel i Sveits fram til 1951. Her med kona Sirikit Kitigakara og dattera Ubol Ratana i Lausanne i 1951. Foto:KEYSTONE/PHOTOPRESS-ARCHIV/Str/NTB scanpix Vis mer

Det har preget Thailand at mange har investert tungt økonomisk og sosialt for å knytte seg til kongehuset.

- Mye står på spill, og uroen i Thailand har vært stor de siste ti åra på grunn av vissheten om at kongen skulle dø. Etterspillet vil være dramatisk og preget av politisk drama. Maktkampene kommer nok til å bli forsøkt holdt bak lukkede dører. De fleste vil gi uttrykk for at de respekterer landesorgen. Dette er uansett ikke noe stabiliserende faktor, tvert imot. Vi ser det blant annet på børsene allerede, sier hun.