Kongen på slektshistorisk grunn

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Kong Harald utelukker ikke at han eller andre fra det norske kongehuset vil være til stede når den siste tsar, Nikolai II og hans familie, skal gravlegges i Peter-Paul-katedralen i St. Petersburg 17. juli. Kongen vil først sammenholde planer med andre kongehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag var kong Harald og dronning Sonja i krypten der tsaren og hans familie skal stedes til hvile seinere i sommer - 80 år etter at de brutalt ble myrdet på direkte ordre fra Lenin. Den siste tsarfamilien blir gravlagt i en egen krypt i samme mausoleum som resten av Romanov-slekten.

Sterkt inntrykk

Etter besøket i kirken sa kongen at besøket hadde gjort inntrykk.

- Det er jo historie som ligger der, og det var nær slekt på den danske siden, sier kong Harald.
Kongeparet stanset lenge ved sarkofagen til kong Haakon og dronning Mauds onkel, Aleksander III (1845- 94), som var gift med den danskfødte prinsesse Dagmar (1847- 1929). Den siste tsaren var deres sønn.

- Kommer det norske kongehuset til å være representert ved begravelsen i juli?

- Det vet jeg ikke ennå. Jeg skal ta kontakt med de andre skandinaviske kongehusene for å sammenholde planene, svarer kongen.

Hvorvidt president Boris Jeltsin deltar eller ikke, har ifølge kongen egentlig ingen betydning for kongehuset i spørsmålet om tilstedeværelse under begravelsen.

Storslått palass

I deler av sin regjeringstid bodde tsar Nikolai II og familien i det storslåtte Vinterpalasset ved bredden av elva Neva. I dette slottet regjerte de russiske tsarene fra hovedstaden ble flyttet til St. Petersburg og fram til revolusjonen i 1917.

I dag fungerer Eremitasjen - som det også kalles - som verdens største kunstmuseum med unike skatter. I 1764 la Katharina den store grunnlaget for museet da hun sendte oppkjøpere av kunst rundt i hele Europa.

I går fikk kongen og dronningen se en liten brøkdel av hva dette museet rommer. Det blir sagt at man trenger flere uker for å se på alle skattene Vinterpalasset rommer.

Byens grunnlegger - Peter den store - døde her, og veggene gir gjenklang av Aleksander Is seier over Napoleon i 1812. Den liberale sønnesønnen Aleksander II døde på sitt arbeidsværelse etter å ha blitt såret i et terrorangrep i 1881. Og her ble tsarfamilien og den provisoriske regjeringen arrestert av revolusjonære soldater og gaster i 1917.

Det mektige monumentet over en svunnen tid gjorde et sterkt inntrykk på kongeparet, som også var imponert over hvordan den indre delen av St. Petersburg nå blir pusset opp. Byen feiret i går sin grunnleggingsdag, og det er bare fem år til 300-årsjubileet.

- Ikke minst er vi imponert over kvaliteten i det de gjør, sier dronning Sonja.

Før kongeparet kom til Vinterpalasset la kong Harald ned krans ved beleiringsmonumentet på Piskarevskoje-kirkegården til minne om de 700 000 som ble drept under tyskernes beleiring av Leningrad - som byen den gang het - under den 2. verdenskrig.

- Dette gjorde et sterkt inntrykk, og gir grunn til ettertanke, sier kong Harald.