Kongen på St. Hanshaugen

Like etter klokka 19 i går kveld kom kronprinsregenten hjem - som konge på St. Hanshaugen. Det var Haakons første dag som statsoverhode på grunn av sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon var konge hele dagen, og returnerte til hjemmet i Ullevålsveien ved St. Hanshaugen om kvelden. Klokka 19.45 kom han ut igjen, og ble borte i et kvarter før han returnerte hjem sammen med stesønnen Marius.

Tett program

Tidligere på dagen hadde Haakon utført kongens offisielle program på Slottet. Klokka 11 mottok han Luxemburgs ambassadør til Norge i høytidelig audiens, underlagt streng internasjonal protokoll.

Audiensen var det eneste offisielle programmet for kronprinsregenten i går. Utover dette hadde han private møter. Kronprinsen opererer for tida med to porteføljer. I tillegg til å være statsoverhode i sin fars fravær, ivaretar han sitt eget program og arbeid.

I dag har Haakon ikke noen offisielle plikter, men i morgen får han virkelig testet kongsevnene i en serie audienser.

Klokka 10.15 mottar han statsminister Kjell Magne Bondevik i audiens på Slottet. Dette er den faste audiensen som statsoverhodet og statsministeren har med jevne mellomrom.

Klokka 11.00 holder Haakon statsråd på Slottet.

Klokka 12.00 mottar han nestkommanderende i NATOS strategiske operasjonskommando, admiral Reiner Feist, i audiens.

Klokka 13.00 mottar Haakon den kirgisiske presidenten Askar Akayev i audiens.

Klokka 13.15 holder kronprinsregenten lunsj på Slottet for samme president.

Døper skøyte

Kronprinsregentens program fortsetter først på søndag, da han og kronprinsesse Mette-Marit skal være til stede ved dåpen av redningsskøyta RS «Harald V» ved Norsk Sjøfartsmuseum klokka 16.00. Mette-Marit er skøytas gudmor. Dette arrangementet var planlagt for kronprinsen før kongen ble syk.

Det er tydelig at Slottet regner med at kongen vil være tilbake i full vigør allerede tidlig i neste uke. Ifølge kongehusets hjemmeside skal kongen holde fire audienser på Slottet, men dette kan endres på kort varsel, slik det ble i går.

Første gang

Kronprinsen har tidligere fungert som statsoverhode, men aldri som følge av kong Haralds sykdom.

- Det er første gang kronprinsen trer inn som regent som følge av at kongen er syk, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet.

Han bekrefter også at kong Harald ikke har vært sykmeldt tidligere i sin tid som konge. Det er ikke første gang kronprins Haakon trer inn som regent, men tidligere har det som regel vært på grunn av planlagte begivenheter eller som følge av at kongen har vært på reise utenlands. Kong Harald fungerte som regent i sin kronprinsperiode flere ganger, blant annet da kong Olav var syk.

HJEM SOM KONGE: Litt etter klokka 19 i går kveld kom Haakon - kronprinsregent og fungerende konge - hjem til boligen på St. Hanshaugen.