Kongen på vei hjem

Den afghanske kongen er på vei hjem for første gang på 30 år. I dag lander han i Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spente afghanere ser en symbolsk farsfigur i den gamle kongen som kommer hjem torsdag. Men myndighetene understreker at det ikke er et statsoverhode som vender tilbake, sier Norges charge d'affaires i Kabul, Bjørn Johannessen, til NTB.

- Jeg vil ha to følelser i hjertet. Den første er lettelse over å komme tilbake til Afghanistans hellige jord. Men det vil også være sorg i hjertet mitt, fordi mange mennesker og ting som jeg kjente, ikke lenger vil være der, sa eks-kong Mohammad Zahir Shah i et intervju nylig.

Han forlater Roma i dag sammen med Afghanistans overgangsleder Hamid Karzai. Italia har vært hans hjemland siden han ble styrtet av sin fetter mens han var på ferie i Italia for 30 år siden.

Foruten å være et samlende symbol, har den 87 år gamle mannen en eneste formell oppgave: Han skal åpne det viktige storrådet av eldre, loya jirga, som møtes i juni. De 1.500 medlemmene i rådet skal peke ut en ny overgangsregjering som skal styre fram til valget om 18 måneder.

Blandede følelser

Bjørn Johannessen sier hans inntrykk er at folk flest enten har et veldig avslappet forhold til eks-kongens tilbakekomst, eller de synes det er stas.

- Det er stas fordi det er en gammel ærverdig person som kommer tilbake. Særlig dersom han i tillegg kan bidra til å dempe gemyttene man kan frykte i loya jirgaen når de kommer sammen i juni. Samtidig vet man at i en del områder i Afghanistan er kongen omstridt, og man legger vekt på at han er velkommen som privatperson, sier Johannessen.

Streng sikkerhet

Hjemkomsten er meget nøye planlagt, og sikkerhetsoppbudet stort. Hele Kabul ventet onsdag i spent og nervøs forventning, og veisperringer og generell sikkerhet er tydelig trappet opp den siste tiden.

Tilbakereisen ble utsatt i mars da amerikanerne fikk sterke indikasjoner på at det forelå reelle trusler mot eks-kongen.

Italienerne tar spesielt ansvar for å få ham trygt tilbake til Afghanistan. Eks-kongen og et følge på 20 bestående av familie, ministre, personlig stab, leger og sykepleiere, blir fløyet til Kabuls sivile flyplass med italienske militærfly.

Overgangsstyret i Kabul gjør et nummer av at det er det som tar ansvaret for eks-kongens personlige sikkerhet, i samarbeid med den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF, der Norge deltar. ISAF-styrken sørger for ro og orden i Kabul.

Palasset opptatt

Det gamle kongepalasset er opptatt. Der bor lederen for overgangsstyret, Hamid Karzai.

- Noen har opplevd det som ganske smålig at den gamle kongen ikke får bo i palasset, men myndighetene har vært veldig oppmerksomme på at han ikke kommer tilbake som statssjef, og derfor er det ikke naturlig at han bor i palasset, sier Johannessen.

Men tak over hodet skal gamlekongen få. I et av Kabuls bedre strøk, med Saudi-Arabias ambassade som nærmeste nabo. Soldater vil det være både inne og ute. Den to etasjes bygningen i den ellers så rolige gaten, er omringet av betongblokker og piggtråd. Den er ikke like luksuriøs som boligen i Roma, men har både peis, badstue og badebasseng. Og ikke minst nye gjerder.

Stor forskjell

Kongen vil oppleve store forandringer i hovedstaden.

- Han vil oppleve at halve byen ligger i ruiner etter borgerkrigen som raste fra 1992 til 1995. Han vil oppleve at fattigdommen og nøden antakelig ikke er mindre enn da han dro, for det er blitt mange flere mennesker som skal dele godene på de 29 årene han har vært borte. Og selv om han ikke var her under Taliban, så vil han nok samtidig oppleve den nye tiden gjennom betydelig større aktivitet i gatebildet, sier Johannessen.

Men snakker man om utvikling generelt sett, er det ikke veldig store forskjeller, mener Johannessen.

- Han vil se langt flere biler i gatene, ikke minst gule taxier, mens esler, kameler og dromedarer er forsvunnet.

Men mange afghanere sliter med å greie seg i det daglige.

- Vi ser mye fint engasjement i gatene rundt ambassaden, med små møbelverksteder og butikker, men samtidig ser folk at utvikling og velferd går veldig tregt. Det er en stor utfordring for myndighetene, slår han fast.

(NTB)

GUL KHANA:</B> Gul Khana-rommet er spiserommet i presidentpalasset. Her har den tidligere afghanske kongen hatt middag med president Richard Nixon.
KONGENS SENG:</B> Sengen til kong Shah står fremdeles i palasset. Men selv får han neppe ligge i den.
NYTT OG GAMMELT:</B> Nye og gamle møbler side om side i presidentpalasset i Kabul.