Kongen refses av bjørnejeger

TROMSØ (Dagbladet): - Å skyte dyr på en slik måte forbinder jeg ikke med jakt, sier Hermann Sotkajærvi, og sikter til kongens fasanjakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Finnmarkingen Sotkajærvi mener fasanjakten på skipsreder Tiedmans gods i Skåne er et skikkelig bomskudd. Også kongen har deltatt i den omstridte jakten på ferdigutklekkede fugler, som er feitet opp for å bli skutt foran rikfolkets geværmunninger.

- Dette må ha med latskap å gjøre. Det eneste som kreves, er jo å være i stand til å løfte hagla og trykke på avtrekkeren. Kongen og vennene må gjerne komme til Finnmark og jakte. Her har vi både ryper og storfugl i massevis. Men da må man belage seg på å bruke beina, sier Sotkajærvi.

Han er landets eneste offisielle bjørnejeger. 46-åringen er ansatt av staten for å leite opp og felle skadebjørner.

24 bamser har han skutt, nå reiser han land og strand rundt for å fortelle om sine jaktopplevelser. Han er født og oppvokst i Pasviks villmark, bjørn og ulv var en del av barndommen.

Holdningen til jakt - og naturen - har han arvet etter sine finske foreldre og besteforeldre. Sportsjakt holder han seg borte fra.

- Jakt skal være en tidkrevende utfordring, og ikke noen lek. Jegerens instinkt skal føre fram til byttet, ikke motsatt. Det hører med å bruke en dag eller to uten å se snurten av dyr. Den tida kan du for eksempel bruke til å lytte til mangfoldet i naturen, sier Sotkajærvi til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer