Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongen sammenligner Mette-Marit og Sonja

NEW YORK (Dagbladet.no): - Dronningen hadde det vanskelig da hun ble kastet inn i samme situasjon som Mette-Marit. Et samboerskap er den beste løsningen for øyeblikket, sa Kong Harald da han i kveld møtte pressen i New York. Han har tidligere uttalt at han er imot samboerskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Harald er i New York for å delta på Millennium Summit i FN - tidenes største samling av verdensledere. Og Kongen benyttet amerikabesøket til å komme med sine første uttalelser etter at samboerskapet ble kjent.

- Vi har ved hjelp av en prosess kommet fram til at dette er den beste måten å gjøre dette på. Så håper og tror vi at det ender med giftemål til slutt, sier Kongen, som forteller at han og dronningen har lært å sette pris på Mette-Marit.

- Jeg synes Haakon og Mette-Marit har funnet en god løsning, sier Kong Harald.

Han trekker paralleller mellom dagens situasjon og det han og Sonja opplevde da forholdet deres ble kjent.

- De trenger tid for å bevisstgjøre seg situasjonen. I denne sammenhengen kan samboerskap være en god overgangsløsning. Jeg husker selv at Dronningen hadde store problemer med å bli kastet rett inn i det, sier Kong Harald.

Kongen legger likevel ikke skjul på at det har tatt tid å komme til denne konklusjonen. Tidligere har han uttalt at samboerskap ikke ville vært en god løsning for Haakon eller Märtha.

- Jeg og kronprisen har hatt mange lange, åpne samtaler om dette. Det har aldri vært satt hardt mot hardt i disse samtalene. Avgjørelsen var vanskelig for meg både som far og konge, sier Kongen.

Kongen forstår godt at samboerskapet har ført til mye medieoppmerksomhet.

- Samboerskap er et viktig spørsmål. Men la meg legge til at jeg er veldig glad for at kronprinsen har funnet seg en kjæreste.

- Vil kongehuset få et spesielt ansvar for Mette-Marits tre år gamle sønn Marius?

- Ja. Hvis de gifter seg, blir han en del av kronprinsens familie, bekrefter Kong Harald til Dagbladet.no.

- Kongen snakker om at han regner med at kronprinsen vil gifte seg etter rimelig tid. Hva er rimelig tid?

- Ja, hva er rimelig tid? spør Kongen og setter latterdøra på vid gap. Ett, to - fire? Det hele vil gå seg til helt naturlig, tror Kongen.

Han medgir at et samboerskap som strekker seg over alt for mange år vil by på problemer. Samboerskap er mindre seriøst enn en forlovelse for en kongelig.

Tidligere i dag ble også kronprins Haakon spurt om forholdet til Mette-Marit da han besøkte Expo2000 i Hannover.

- Det har ikke skjedd en så stor utvikling i forholdet vårt siden i går at jeg finner det nødvendig å komme med ytterligere kommentarer, smilte Haakon.

I går fortalte han pressen følgende:

- Når tiden kommer, har jeg lyst til å gifte meg. Det er naturlig for meg som ungt menneske å ha denne boformen. Det er naturlig for vår generasjon.

Han gjorde det samtidig klart at hans kommende samboer, Mette-Marit Tjessem Høiby ikke vil ta del i noen form for offisielle program, slik situasjonen er i dag.

Når det gjelder hennes lille sønn Marius, sa kronprinsen at han ønsker å være en så god venn og voksenperson som mulig for den lille gutten. Ordet «stefar» liker han ikke.

MØTTE PRESSEN: I dag kommenterte Kongen for første gang kronprinsens planlagte samboerskap.