Kongen siterte Hamsun

Kongen vakte oppsikt da han siterte kontroversielle Knut Hamsun i sin velkomsttale før slottsmiddagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongen valgte sitater fra Hamsun-boka «På gjengrodde stier», forfatterens selvforsvar etter de kontroversielle standpunktene han inntok til den tyske okkupasjonen av Norge.

- Fremskritt, hva er det? At vi kan kjøre fortere på veiene? Nei, fremskritt det er legemets nødvendige hvile og sjelens nødvendige ro. Fremskritt er menneskets trivsel, siterte kong Harald.

Han brukte enda et annet Hamsun-sitat som velkomstord da han hilste regjeringen og Stortingets representanter velkommen til den årlige middagen på Slottet.

- Da er det blott dette som gjør meg forstemt: Om hundre år er alting glemt.

Uro for valgdeltakelsen

Kong Harald uttrykte uro over tendensen til synkende valgdeltakelse.

- Befolkningens deltakelse ved valg er en av grunnpilarene i et folkedemokrati. Jeg deler stortingspresidentens uro over at trenden med lav valgdeltakelse ser ut til å forsterkes, sa kongen.

Han oppfordret alle som ønsker å styrke og videreutvikle demokratiet i Norge, til å ta disse utfordringene på alvor og fortsette arbeidet med å øke interessen for de politiske prosesser.

Kongen uttrykte også håp om at terror og usikkerhet ikke må skremme engasjerte og modige mennesker fra å påta seg politiske verv.

Humor og alvor

Kongens tale var en blanding av humor og alvor, litt om familieforøkning i kongefamiliens rekker og litt om det politiske «folkevettet» som er samlet i Stortinget.

Mens nyttårstalen alltid holdes i en svært alvorlig tone, har kongen gjort det til en tradisjon å legge inn andre og muntrere betraktninger når han inviterer Storting og regjering til middag.

- Tidligere statsminister Trygve Bratteli karakteriserte en gang Stortinget som «det mest representative møtested for det politiske folkevettet i dette landet». Med tanke på alle de oppgaver og utfordringer som møter landets folkevalgte, er dette meget betryggende. Ifølge Hans Børli er folkevett «intelligens gjennomlyst av samvittighet og menneskelig ansvar». I ettertid forstår jeg jo at min bønn under åpningen av Stortinget om å velsigne Stortingets hjerner var helt overflødig, sa kongen spøkefullt.

Årlig tradisjon

Kong Harald sa at for kongefamilien har det siste året vært preget av flere hyggelige begivenheter, også på det private plan.

- Dronningen og jeg har opplevd hvor stort det er å bli besteforeldre og gleder oss over det som nå ser ut til å bli en årlig tradisjon, sa kongen med henvisning til kronprinsesse Mette-Marits ventede nedkomst i januar.

I den samme muntre passasjen sa kongen at han følte seg «detronisert» når hele familien er samlet.

- Det er ikke lenger noen tvil om hvem som er sjefen når familien samles. Hvis jeg noen gang hadde hatt aspirasjoner i den retning, har jeg nå innsett at min tid som familiens overhode er ugjenkallelig forbi, sa han.

Kongen fortsatte i en mer alvorlig tone og understreket at barn ikke skal lide under voksne menneskers mangel på omsorgsevne. Det er viktig å ha oppmerksomhet rettet mot framtidens barn, men også på tidligere feiltrinn som er begått.

- Man må være villig til å ta lærdom av sine feil, og sette i verk tiltak for, om mulig, å bøte på den urett som er gjort, sa kongen.

VERTSKAP: Dronning Sonja og kong Harald ankommer slottsmiddagen.