Kongen snakket om mobbing

Kong Harald snakket mest om det økende problemet med mobbing i sin tale nyttårsaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faktisk var mobbing og respekt for andre mennesker det eneste temaet i den noe annerledes nyttårstalen, som kongen fremførte stående.

Kongen tok utgangspunkt i et brev han har fått fra en ni år gammel jente. I brevet forteller hun at det er så mange som plager hverandre i friminuttene og at det blant annet er mobbing og slåssing.

- Jeg vil gjerne ha et svar at du har skjønt hva jeg mener, skriver jenta til kongen.

Og kongen svarer at han forstår godt hva niåringen og andre forteller om i brev de sender til Slottet:

- Barn uttrykker ofte på en enkel og forståelig måte det mange av oss tenker. Uten bruk av fremmede ord og vendinger klarer de å beskrive sin hverdag, og den kan være vanskelig, sier kongen og kommer blant annet inn på den senere tids debatt rundt temaet mobbing.

- Mobbing har eksistert til alle tider. Det er ikke noe nytt fenomen, men noe har skjedd i samfunnet vårt som skiller seg fra tidligere. Oftere og oftere kan vi lese om mobbing og voldsepisoder preget av hensynsløshet og brutalitet. Flere opplever frykt hver dag. Det skjer allerede i barnehagen og i skolegården, sa kongen, som også kom inn på mobbing på arbeidsplassen og i mediene i sin tale.

Mange ofre

- Mobberne og deres ofre er mange, sier kong Harald, som mener at dette kan vi ikke leve med. Han mener også at ved siden av regjeringens opplegg og planer for å komme mobbingen til livs, må blant andre foreldre og besteforeldre ta sin del av ansvaret for at mobbing er blitt et økende problem.

- Ingen av oss liker at barna våre mobber hverandre. Skoledagen skal tilbringes med læring og lek mellom venner som trives. Det er nødvendig å vise åpenhet på dette området, og det beste vi kan gjøre er å bry oss.

Respekt

Respekt var et annet nøkkelord i kongens nyttårstale.

- Respekt er nødvendig hvis vi mennesker skal lære oss å leve sammen på en god måte. Vi må imidlertid kunne respektere oss selv for å kunne føle respekt for andre. Enhver som står for noe og har en identitet, utvikler et godt selvbilde, sa kongen som mener det å være opptatt av vellykkethet og utseende verken øker selvrespekten eller gir indre trygghet.

- Han kom også inn på kravmentaliteten som igjen fører til vold og kriminalitet blant barn og unge.

- Unge gjerningsmenn ser ut til å gjøre seg til kjeltringer for å få tak i mobiltelefoner, klær og penger. En må kunne spørre seg hva det er som får barn til å oppføre seg slik.

Verdidebatt

- Vi må gjeninnføre ordet «medfølelse», og i samarbeid med de unge selv må vi ta verdidebatten over generasjonskløften. Den debatten er ikke enkel. Det er vanskelig å skulle forklare barn at de ikke kan opptre på visse måter når de stadig ser det på TV. Mediene har stor slagkraft, og det sensasjonelle har alltid vært mer tiltrekkende enn det balanserte, sa kongen og hevdet at latterliggjøring og direkte personangrep er blitt en del av vår hverdag.

- Ofte er det om å gjøre å strekke grensene så langt som overhodet mulig. Høstens debatt viser at folk engasjerer seg, og at det finnes høyst ulike oppfatninger om hvor mangt man kan gå, sa kong Harald blant annet i sin tale før han ønsket det norske folk et godt nytt år i gjensidig respekt for hverandre.

(NTB)