Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongen snakket om nettmobbing og siterte Anne Grete Preus

Hyllet kjærligheten og Grunnloven i sin nyttårstale.

TALTE: Kong Harald.

Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
TALTE: Kong Harald. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les hele talen her
Se og hør hele talen på Slottets hjemmesider

Kong Harald hyllet kjærligheten og Grunnloven i sin nyttårstale. Samtidig minnet han om pliktene som følger det å være en samfunnsborger.

- Jeg blir bekymret når noen tror de bare kan nyte godene uten selv å bidra, sa kongen i den TV-sendte nyttårstalen.

- Det å bevisst velge bort egen innsats - og motta hjelp som er ment for dem som virkelig trenger den - strider mot vårt verdifundament.

- Likeså er det uakseptabelt at noen begrenser andres frihet ved å spre frykt - samtidig som man selv nyter godt av rettsstatens beskyttelse, fortsatte den 76 år gamle monarken.

Kjærlighet Kong Harald innledet talen ved å sitere Anne Grete Preus: «Kjærligheten er et sted å feste blikket.»

- Jeg tror ingen kan leve et helt liv uten kjærlighet. Den gir oss retning og noe å styre etter. Den gir oss verdi som mennesker, og noe å leve for, sa kongen.

Han slo fast at kjærligheten er selve fundamentet for enkeltmennesker, slik Grunnloven de siste 200 årene har vært et fundament for nasjonen Norge.

- Grunnloven har utviklet seg i pakt med tiden - og sikrer i dag det norske folk rettigheter vi lett tar for gitt i hverdagen. Rettigheter som mennesker i mange andre land bare kan drømme om - og som de sloss for med livet som innsats.

En av de viktigste paragrafene i Grunnloven. er den aller siste, ifølge kongen.

- Den sier at hvis noe av det som står i loven viser seg ikke å være til folkets beste og derfor bør forandres, så kan det behandles på nytt - og endres - av Stortinget. Loven må speile vår egen tid og virkelighet, ellers mister den sin relevans - og sin verdi.

- Grunnloven på lomma Kong Harald poengterte at han selv lever med Grunnloven som fundament for sin gjerning, slik hans far og bestefar før ham.

- Denne eden varer livet ut. I kraft av den, forplikter jeg meg på Grunnloven hver eneste dag - til innsats for Norge og vårt folk.

Han viste til at Grunnloven ikke har vært truet på alvor siden andre verdenskrig, da kong Haakon sto trygt på dens side.

- For ham ville dét å innfri tyskernes krav om å innsette Vidkun Quisling som statsminister, være å svikte den eden han hadde avlagt. I troskap til Grunnloven tok han flere avgjørelser som verken var populære eller samlende i sin tid.

Kong Harald viste til at bestefaren, som en stadig påminnelse om denne eden, bar Grunnloven i lommeformat på sitt bryst gjennom de fem krigsårene.

Mangfold I nyttårstalen kom kongen også inn på det etniske, kulturelle og religiøse mangfoldet i Norge.

- For å leve godt sammen, trenger vi et felles fundament å stå på. Har vi det, kan vår forskjellighet få blomstre uten at noen burde føle seg truet, sa kong Harald.

Han pekte på at eidsvollsmennene også var en uensartet gruppe.

- De 112 mennene som dannet riksforsamlingen på Eidsvoll representerte ulike samfunnslag, politiske ytterpunkter og et bredt aldersspenn. Noen var høyt utdannet, andre kunne verken lese eller skrive. Alle kom til orde og fikk være med å legge det selvstendige Norges fundament. Det ble en radikal lov - for sin tid, - påvirket fra USA og Frankrike. Også den gang var Norge del av et globalt fellesskap, sa kongen, som avrundet talen med en formaning:

- Jeg håper vi aldri igjen skal oppleve at Grunnloven står på spill. Allikevel kan vi verdsette at den gir oss muligheten til å leve som frie mennesker i et fritt land - og ikke ta den for gitt.

(NTB)