DELTOK PÅ MESSE:
Kong Harald, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit under minnegudstjenesten i Trefoldighetskirken i Oslo tirsdag kveld. Gudstjenesten var til minne om ofrene i flyulykken i Russland hvor en stor del av den polske makteliten omkom.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
DELTOK PÅ MESSE: Kong Harald, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit under minnegudstjenesten i Trefoldighetskirken i Oslo tirsdag kveld. Gudstjenesten var til minne om ofrene i flyulykken i Russland hvor en stor del av den polske makteliten omkom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Kongen sørget med polakker i Norge

Deltok på katolsk sørgemesse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Kongen uttrykte sin medfølelse med polakkene i Norge da han tirsdag kveld var til stede på en katolsk sørgemesse til minne om Polens presidentpar som døde i flystyrten lørdag.

- Tapet av livet på jord er en start på det evige liv. Det er en velsignelse for oss som tror på Gud, sa polens ambassadør i Norge, Wojciech L. Kolanzyk da han avsluttet sørgestunden.

Mange gjester

Kong Harald var i selskap med dronning Sonja og kroprinsesse Mette-Marit da han ankom Trefoldighetskirken i Oslo. Kronpris Haakon er for tiden i Qatar og den eneste av kongefamilien som ikke var i landet tirsdag kveld.

Også en rekke andre offisielle representanter var til stede under sørgemessen i den fullsatte kirken. Blant annet var Liv Signe Navarsete (Sp) til stede som statsministerens stedfortreder, biskop Ole Christian Kvarme, forsvarssjef Harald Sunde og flere andre representanter fra det offisielle Norge.

- Et slag for Polen

Den katolske biskopen i Oslo, Bernt Eidsvig, var hovedcelebrant under rekviemmessen og uttrykte sin medfølelse overfor de mange polakkene i Norge.

- Vi ber også om at våre kondolanser overbringes det polske folk og landets fungerende politiske ledelse. Denne ulykken er et slag for Polens statsledelse, sa Eidsvik i sin kondolanse til ambassadøren.

Generalvikar Lucjan Skolic holdt prekenen på polsk til sine landsmenn under den drøyt halvannen time lange markeringen. Han snakket om at presidentparet Lech Kaczynski og han kone Maria, som begge var aktivt troende katolikker, tross alt hadde vært sammen, både med hverandre og med de andre da ulykken rammet

Felles bønn

- Vi er også sammen. Med oss har vi kong Harald. Vi setter stor pris på tilstedeværelsen, og ønsker å takke deg. Vi kan også utvide vår takk til personer som følger kongen, for deres nærvær på denne felles bønnen, sa Skolic.

Også Oslo-biskop Ole Christian Kvarme uttrykte sin medfølelse og kondolerte de mange polakkene som var møtt opp.

- I kveld stiller vi oss samme med våre polske venner og det polske folk. Vi går i bønn til Gud over det polske presidentparet og de mange andre som mistet livet, sa Kvarme.

NTB