Kongen starter forhandlingene

Gallamiddagen på Slottet kvelden 1. november blir starten på de nye forhandlingene om Midtøsten. Dermed blir kong Harald vert for storpolitiske drøftinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skjer fordi Bill Clinton også takket ja til kongens invitasjon om å komme til Norge. Presidenten hadde allerede akseptert den norske regjeringens invitasjon om å delta på minnestunden for den avdøde israelske statsminister Yitzhak Rabin. I den forbindelse var nåværende israelsk statsminister Ehud Barak, palestinernes president Yassir Arafat, Egypts president Hosni Mubarak, Russlands president Boris Jeltsin og kongene Abdullah fra Jordan og Muhammad fra Marokko invitert.

Da Clinton sa ja også til kong Harald, ble besøket hans oppgradert til et statsbesøk. Hva skulle da kong Harald gjøre med alle de andre presidentene og kongene? Invitere dem til middagen for Clinton?

Genistreken

Problemet ble løst ved at statsbesøket rett og slett forkortes, det gjøres ferdig før gallamiddagen på Slottet. Nå er alle gjestene likeverdige og det er fritt fram for forhandlinger.

Dette er ikke mindre interesssant etter at det i går kveld ble klart at også Russlands statsminister, Vladimir Putin, kommer til Oslo.

- Vi kan si det slik at middagen på Slottet om kvelden er starten på den multilaterale delen av programmet, sier spesialrådgiver Tarald Brautaset fra Utenriksdepartementet.

Sikkerhetsrisiko

Når den amerikanske presidenten kommer på statsbesøk på formiddagen 1. november, blir han tatt imot på Slottsplassen av kong Harald og dronning Sonja. Her skal det nå bygges en paviljong, soldater fra Kongens garde skal danne æresgarde som vil bli inspisert av kong Harald og Clinton i fellesskap. Nasjonalsangene skal avspilles, og Clinton vil bli presentert for norske samfunnstopper.

Men det er også tradisjon at folk flest da får adgang til Slottsplassen og kan stå bare noen meter fra kongen og hans gjest. Med andre ord skaper oppgradering til statsbesøk nye sikkerhetmessige utfordringer.