Kongen strålte ikke

MURMANSK (Dagbladet): Selv en konge må gjennom atomslusene for å sjekke at han ikke er blitt utsatt for stråling under besøket i atomrenseanlegget i Murmansk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongen gikk gjennom måleapparatet og fikk grønt lys.

- Det ser ut som om de tar dette problemet alvorlig, og at de gjør noe med det. Så er spørsmålet om de gjør nok, svarte kongen på spørsmål om russernes håndtering av problematikken med atomforurensingen på Kola.

Før kongen kunne gå inn i renseanlegget måtte han ta på seg spesialutstyr for å hindre kontakt med radioaktivt avfall. Han fikk en detaljert omvisning i renseanlegget som er under oppbygging på havna i Murmansk.

Nytt anlegg

Planen er at alt kjerneavfall fra de russiske atomkraftverkene og deler av avfallet fra marinens atomdrevne fartøy skal renses her.
Renseanlegget for flytende radioaktivt avfall skal etter planen settes i drift om halvannet år, og anlegget er finansiert med midler fra Russland, Norge og USA. Hvert land skal bidra med 15 millioner US dollar.

- Norge har oppfylt sin del av avtalen. Det samme har Russland tross sin vanskelige økonomiske situasjon. Men det rike USA henger av en eller annen grunn etter. Kanskje det er et amerikansk prinsipp, framholdt direktør Aleksandr Sjajev i Atomflot i sin orientering til kongen.

Sjalev la raskt til at amerikanerne kontrollerer hver eneste dollar som blir brukt.

- Det er en god erfaring for oss, for slikt brydde ikke vi oss om tidligere. Vi lærer av andres erfaringer både budsjettmessig og teknisk, fortsatte direktøren.

Kongen kunne ved selvsyn se hvilke enorme miljøproblemer som Murmansk-området sliter med. Over alt ligger det rustent skrapjern. Skip og utrangerte atomubåter ligger helt eller delvis nedsunket i havnebassenget.

Fin gave

Kong Harald fikk også en omvisning om bord på verdens første atomdrevne isbryter, «Lenin». Isbryteren som kunne bryte opp til 2,5 meter tykk is, var i aktiv tjeneste fram til 1989. Hvert døgn den var i drift brukte den 230 gram med kjernefysisk brensel.

Skipets kaptein, Boris Sokolov, fortalte at skipet - som ble bygget i 1959 - nå er et flytende museum.

Gaven fra Atomflot til kongen er svært eksklusiv. Det var et lite monument over russiske sjømenns mot, skåret i en ekte mammuttann.